1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Българска Фондация Биоразнообразие постави GPS предавател на още един глухар

Българска Фондация Биоразнообразие постави GPS предавател на още един глухар

Изследването е по проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи”

Българска Фондация Биоразнообразие постави миниатюрен GPS предавател на още един глухар. Птицата беше хваната в Национален парк Рила, а минипредавателят беше закрепен на гърба й като раничка с помощта на четири тефлонови лентички.

Изследването, което се прилага за първи път за вида, е по проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г."

Целта му е експертите да получат ценна информация за екологията и биологията на глухарите, както и да се установят токовищата им, които да бъдат картирани и по-късно запазени от изсичане. Това ще допринесе и за опазването на вековните гори в Рила, тъй като глухарят е рядка птица, която обитава основно вековни иглолистни гори и може да бъде използван като индикатор за състоянието им. Тяхната естествена мозаечна структура осигурява големи отстояния между възрастните дървета за по-лесен полет и движение в гората, малките поляни с боровинки - за изхранване на малките и групите от подрастващи дървета - за скриване на гнездото.

През пролетта екип на БФБ постави предаватели на още два глухаря. Първият глухар бе наречен Жеко на името на легендарния директор на Националната служба за защита на природата Жеко Спиридонов. Благодарение на Жеко Спиридонов бяха обявени
Националните паркове Рила и Централен Балкан и Природен парк Странджа. По негово време бе обявен и Централния рилски резерват и разширени повечето резервати в България. Глухарят Жеко харесва вековните гори в НП Рила и Централния Рилски резерват и не ги напуска.

Вторият, Янез, кръстен на сегашния Комисар за околната среда в Европейската комисия, въпреки че също беше уловен в национален парк Рила, внезапно напусна границите му и изчезна. След няколко седмично упорито търсене по земя, решихме да опитаме да го търсим от въздуха с малък самолет. Използването на мини самолет бе за първи път в историята на този вид проучвания и се оказа изключително полезно и финансово ефективно. След едночасово издирване успяхме да го засечем през две доста големи планински долини. Птицата бе в неизвестност от 22.05.2014 като след намирането й от предавателя бяха източени с радиовръзка над 4000 позиции на нейното движение в този период.

С нетърпение очакваме да разберем пред какви нови предизвикателства ще ни изправи и третият глухар, който все още си няма име, тъй като предстои да го кръстим на новия Комисар за околната среда в Европейската комисия. Като символ на надеждата ни, че с помощта на Европейската Комисия ще бъде осигурена защититата на вековните гори и бистрите потоци на Рила-Буфер зона, която все още остава необявена вече седма поредна година.

След поставянето на предавателя предстои проучването и отразяването на движенията на птицата. Устройството е програмирано да отчита позиции на всеки два часа, но може и да се препрограмира при нужда. Най-вероятно и този екземпляр ще излезе извън границите на националния парк, както Янез, което доказва, че множество защитени видове продължават да населяват и териториите извън парка. Това ще ни даде достатъчно нови ценни данни за продължаване на кампанията по обявяването на защитена зона Рила буфер, тъй като до момента проучванията на глухаря и два вида кълвачи – трипръст и белогръб, водят до заключението, че горите на Рила буфер са от ключово значение за опазването на тези птици в Рила.

Трипръстият и белогърбият кълвач също изискват вековни иглолистни и широколистни гори с много мъртва дървесина. Прилагането на изискванията за оставяне на мъртва дървесина в горите и за 10% острови на старостта в защитена зона Рила Буфер би могло да допринесе значително за тяхното опазване.

По време на проучванията много добре запазени вековни гори без никаква стопанска дейност в тях бяха открити и в самия национален парк. Те са извън резервати и защитената зона и БФБ възнамерява да ги предложи за включване в зоната без дърводобив.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.