1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български и румънски учени ще следят за цунами по Черноморското крайбрежие

Български и румънски учени ще следят за цунами по Черноморското крайбрежие

Проектът е финансиран по програма "Трансгранично сътрудничество” на Европейския съюз

Български и румънски учени ще следят за цунами по Черноморското крайбрежие. Проектът се изпълнява от български и румънски учени от института ГеоЕкоМар(Букурещ) – водещ партньор, Института по океанология – БАН (Варна), Геологическия институт –БАН (София) и Геофизичния институт (Букурещ), пише actualno.com.

Финансиран е по програма "Трансгранично сътрудничество” на Европейския съюз и общата му стойност е 6 000 000 евро, което го прави един от най-мащабните европейски научни проекти, разработвани в България в момента.

"Проектът е от изключително значение за сигурността на живеещите и пребиваващите по крайбрежието на България и Румъния граждани, за туристическия бизнес, за сградния фонд и инфраструктурата на всички крайбрежни селища и курорти, както и за имиджа на страната по отношение на осигуряването на по-безопасни условия за живот и бизнес", заяви доц. д-р Орлин Димитров от Института по Океанология.

Координационни пунктове във Варна и Констанца ще управляват информация за морски гео-опасности по румънско-българската черноморска крайбрежна зона.

Според специалистите гео-опасностите се генерират от земетресения и от големи морски трусове. В нашия регион - Западното Черноморие, има реална опасност да се появят вълни цунами. Дейностите, които се включват в проекта, са анализ на геоложките данни, поставяне на системата за ранно предупреждаване, изготвяне на база данни за морските и гео опасности.

Станции ще събират информация за вълните, която ще бъде управлявана от сушата посредством координационните пунктове. В Шабла, Калиакра, Каварна и Балчик ще бъде разположено оборудване, свързано с дейностите по проекта. Според експертите опасност от цунами има.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.