1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български и турски представители на властта се обявиха за чисти Странджа и Черно море

Български и турски представители на властта се обявиха за чисти Странджа и Черно море

Изграждането на ТЕЦ в района на Инеада се отменя

„Тази среща беше изключително полезна, тъй като стана ясно, че всички тук заставаме зад една и съща кауза – да запазим природата в Странджа планина, и от българска и от турска страна, чиста”. С тези думи народният представител от ПП ГРЕБ - Бургас Димитър Бойчев постави финал на кръгла маса на тема „Как ще се отрази работата на ТЕЦ, АЕЦ или и двете, в близост до българската граница с Република Турция, върху природата в региона и поминъка на местните хора?”.

Форумът се състоя в Бургас и събра на едно място изпълнителна, законодателна и местна власт от българска страна и кметове на погранични населени места от Република Турция.

„Имаше инвестиционно намерение от бизнеса са изграждане на ТЕЦ в района на Инеада. Местното население и моите колеги кметове от региона се противопоставихме. Получихме подкрепата и на нашия министър на околната среда и мога категорично да заявя, че на този етап проектът за изграждане на ТЕЦ не е на дневен ред”, това заяви кметът на община Инеада Тахир Ъшък. Неговият колега – кметът на Демиркьой Мухлис Явуз благодари на българските граждани, които са ги подкрепили по време на протестите и от името на турската група заяви, че за момента те нямат информация държавата да започва да изгражда АЕЦ в пограничния район.

Срещата беше организирана от народни представители от ГЕРБ - Бургас и черноморски кметове от България. Домакините изпратиха покани до народните представители от всички политически партии в региона, тъй като по думите на Димитър Бойчев темата е надпартийна и изключително важна.

„Надявахме се да получим по-конкретен отговор по темата за изграждане на централи от генералния консул на Република Турция в Бургас Джем Улусой, но той не успя да присъства на форума, въпреки че му отправихме официална покана”, каза Бойчев.

„Ние като народни представители се концентрирахме върху две основни теми, а именно: При работа на ТЕЦ, АЕЦ или и двете какви ще са последствията за околната среда и не по-малко важен въпрос – как ще се отрази тази дейност на поминъка и бизнеса на местните хора. По нашето Черноморие голяма част от коренните жители са рибари, основният бизнес е свързан с туризма”, каза още Бойчев.

Преди повече от месец Групата на народните представители от ГЕРБ - Бургас сезираха евродепутатът д-р Андрей Ковачев с питане дали Република Турция е обявила пред европейските институции намерение да изгаржда АЕЦ или ТЕЦ до българската граница. Д-р Ковачев изпрати въпросите до двама еврокомисари, като в деня на форума беше обявен отговора на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Отингер. В документа се засягат няколко основни момента: „Турция е предала на ЕК през м. май 2012 г. национален доклад за стрес тестовете, извършени с методологията на ЕС. Турският доклад твърди, че в момента Турция няма АЕЦ, но проучва възможностите за построяване на такава в Акую (Akkuyu), в Буйкечели, провинция Мерсин на средиземноморското крайбрежие. Докладът съдържа информация за безопасността на бъдещата електроцентрала, включително в случай на земетресения. Европейската група по ядрена безопасност (European Nuclear Safety Regulations Group) преценява условията за извършване на оценка на доклада, използвайки методология, подобна на тази на стрес тестовете в ДЧ на ЕС. Турция не е упоменала други възможни места за АЕЦ.

Въпреки това, според информация от турския регулатор на енергийния пазар, страната очаква да приключи преговори за построяването на втора АЕЦ в Синоп (на Черно Море) до края на годината”. В отговора се казва още: „В заключение, трябва да се отбележи, че като страна по Конвенцията за ядрена безопасност (Convention on Nuclear Safety), Турция трябва да се съобрази със съответните международни стандарти, включително тези, отнасящи се до консултациите със съседни страни относно планове за АЕЦ”.

Зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че от кореспонденция между министър Нона Караджова и ресорното министерство в Република Турция става ясно, че не е стартирана процедура по ОВОС за какъвто и да е било тип централа в района на Инеада.

„В природата няма граници, въздуха е за всички. Ние днес тук ви показваме нашата подкрепа за запазване на чисти води и Странджа. Жителите на Община Царево също са против изграждането на ТЕЦ”, така кметът на община Царево Георги Лапчев се обърна към турските си колеги. Думите му бяха подкрепени и от кметовете на Община Бургас Димитър Николов, Община Малко Търново Илиян Янчев, на Община Поморие Иван Алексиев, на Община Приморско д-р Димитър Германов. Областният управител Константин Гребенаров обяви стъпките, които е предприел по изясняване на инвестиционните намерения в района на Инеада.

Във форума се включиха още народните представители Иван Вълков, д-р Галина Милева, Стоян Гюзелев, Диана Йорданова, Пенко Атанасов и Стоян Иванов. Участние в срещата взеха и представители на екоорганизации и граждански сдружения.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.