1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български студенти по архитектура разработиха шумоизолираща стена

Български студенти по архитектура разработиха шумоизолираща стена

Звуковата стена е предложение към Столичната община за решаването на проблема с шума

Група студенти разработиха специална изолираща преграда, която да намалява градския шум в пъти, информира bTV. Звуковата стена струва едва 70 лева на квадрат и е предложение към Столичната община за решаването на проблема с шума.

Многото автомобили, остарелите коли на градския транспорт и лошата изолация на сградите, превърнаха в последните години София в една от най-шумните европейски столици. Затова много от старите софиянци вече бягат извън града.

Столичният булевард "Брюксел" единствен засега има шумоизолираща преграда. За разлика от изолацията на булевард "Брюксел", студенти по архитектура са разработили стена, която се вписва по-добре в градските условия заради зеленината си. Стената е направена от вата и естествени материали.

Площта й може да бъде ползвана за различни декорации - саксии, зеленина, дори за плакати.

Доказано е, че централните булеварди надвишават стойностите, поносими за слуха ни. Столичната община вече работи по план за изолиране на градския шум. Освен чрез звукови стени, общинарите обмислят да ликвидират шума и чрез зелени пояси, хълмчета и подмяна на паветата с по-безшумния асфалт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.