1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Български студенти спечелиха награда за зелена архитектура

Български студенти спечелиха награда за зелена архитектура

Конкурсът се проведе в столицата на Филипините – Манила

Българските студенти Никола Енчев и Стефан Ванков спечелиха наградата за "зелен" архитектурен дизайн в категория ”студенти” на световното състезание „Дизайн срещу елементите 2010 г., пише 3e-news.net. Конкурсът се проведе в столицата на Филипините – Манила, а българите бяха отличени в категорията „Студенти”.

Проектът на студенти по архитектура бе отличен като най-добро екологично решение сред участващите студенти от цял свят. “Дизайн срещу елементите” - тайфуни, земетресения, наводнения, е международен конкурс за архитектура, която е устойчива на бедствия. На него се събират архитектурни решения от цял свят, които помагат на хората в страните, най-силно засегнати от климатичните промени.

Според правилата на конкурса трябва да бъде изработен дизайн за жилища за бедните (до 8000$ на апартамент за четирима души от 32 до 36 кв. м), които да са устойчиви на бедствени ситуации.

“Нуждата от този конкурс се обуславя от факта, че климатичните промени водят до все по-голям риск за държави като Филипините и 44% от населението е в зоната на постоянна опасност, а бедността ги принуждава да обитават места с неголяма устойчивост на природни бедствия. Една от целите на конкурса е хората в общността да могат да харчат парите си за неща, различни от поправяне на колиби”, казва 21-годишният Никола Енчев, студент трета година в Welsh School of Architecture, Cardiff University във Великобритания. Енчев се надява успешните проекти в конкурса да бъдат реализирани и още засегнати страни да последват примера на Филипините в подобни инициативи.

Другият българин -  Стефан Ванков е студент в Architecture and Urban Planning, University of Stuttgart. Той залага на интегрирането на технологии, които постигат добра цена при строителството и лесна сглобяемост на отделните части. Дизайнът комбинира два основни материала – бамбук - един от най-разпространените и евтини екологично чисти в Азия, и бетон.

“Градоустройството има за цел както да предпази обитателите от бедствия, така и да централизира общността. Южните краища на квартала са разпределени за отглеждане на бамбукова плантация, която освен за строителен материал може да се развива и като място за осигуряване на работа за населението. Пътната мрежа е много проста - две кръгови движения служат за фокусни точки на парцела, около който са концентрирани жилищните площи”, разказват авторите. “В кръговете са съсредоточени и необходимите за общността социални и административни сгради: училище, обществена зала и пазар", допълва Стефан.

Всеки жилищен блок е проектиран така, че да предпазва живущите по време на и след природни бедствия, като тайфуни например. Много често истинската цена на тайфуните идва след бурята: прекъснати електрически линии, липса на чиста вода и храна и унищожи пътища. Заради това всеки блок има специален бетонен бункер на приземния етаж, който служи за склад на храна, вода и медикаменти в случай на бедствие.

Покривите на сградите са замислени така, че да събират и филтрират дъждовната вода в резервоари в бункерите, което значи че след всеки силен тайфун винаги ще има достатъчно питейна вода.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.