1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бамбукът може да улавя CO2 бързо

Бамбукът може да улавя CO2 бързо

В момента INBAR работи с фермери от Кения и Уганда, за да им помогне да заменят отглеждането на тютюн с отглеждане на бамбук

Бамбукът-дива трева, която расте в Африка, Азия и Латинска Америка – може да спомогне за справяне с климатичните промени и осигуряването на приходи за бедните общества, пише greentech.bg.Тя може да поглъща въглеродния двуокис по-бързо от всички други подобни бързорастящи дървесни видове, като например китайската ела и евкалипта, стига да бъде управлявана правилно, каза Коузи Хуугендорн, генерален директор на Международната мрежа за бамбук и ратан (INBAR) със седалище в Пекин, Китай. Тя бе лектор на конференцията “Бамбукът и ограничаването на климатичните промени” в началото на декември.

Бамбукът е най-бързо растящото растение на планетата – с темп на растеж до 1,2 м на ден. Тази трева е по-яка от стомана, теглото й е малко, а корените й могат да намалят ерозията на почвата с до 75 на сто.

При правилно управление бамбукът може да улавя равен или по-голям обем въглероден двуокис отколкото поема за 60 години една плантация от китайска ела. “Ако бамбуковите гори не се управляват чрез ежегодно косене и събиране, те биха били значително по-малко ефективни при улавянето на въглерода,” се казва в доклада.

Така освен че смекчава последиците от изменението на климата, бамбукът може да помогне на хората да си строят домове и да печелят от устойчиво строителство, което изисква малко инвестиции.

В момента INBAR работи с фермери от Кения и Уганда, за да им помогне да заменят отглеждането на тютюн с отглеждане на бамбук. Но работата в Кения се забавя от законодателството, което по погрешка класифицира бамбука като дърво, което означава, че е забранено да бъде сечен.

 

Етикети INBAR, бамбук, CO2
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.