1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бангладеш и Индия са най-уязвими от климатичните промени

Бангладеш и Индия са най-уязвими от климатичните промени

Това сочи индекс, разработен от британската компания "Мейпълкрофт"

Бангладеш и Индия са най-уязвимите от климатичните промени страни в света, съобщава "Ройтерс". Това сочи индекс, разработен от британската компания "Мейпълкрофт" (Maplecroft), който показва кои държави са с най-висок риск да бъдат засегнати от промените в климата. Според изследването най-малко засегнати по всяка вероятност ще са скандинавските страни.

Според индекса няколко от "бъдещите големи икономики" в Азия ще са сред тези, които по всяка вероятност ще бъдат изложени на най-голям риск от глобалното затопляне през следващите 30 години, подобно на големи части от Африка.

Бедността и ниско разположените крайбрежни райони правят тези страни най-уязвими към наводнения и циклони. Това са само част от факторите, които правят Бангладеш най-незащитената от промените в климата страна. Индия, която е на второ място, може да понесе щети заради увеличаващото се население от 1,1 млрд. души.

Мадагаскар е на трето място, следван от Непал, Мозамбик, Филипините, Хаити, Афганистан и Мианмар. Виетнам, на 13-о място и силно пострадалият от наводненията Пакистан, който е на 16 място, също са сред най-застрашената група.

Норвегия е на дъното в списъка от 171 страни. Освен нея най-малко уязвими според индекса са Финладния, Исландия, Ирландия, Швеция и Дания. Всички те са богати страни от Северна Европа, които първоначално могат да спечелят от факторите като по-дълъг сезон за отглеждане на култури.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.