1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Банско и Разлог искат нови ски курорти в парк "Пирин"

Банско и Разлог искат нови ски курорти в парк "Пирин"

Десетгодишният план за управление на парка, който е в сила до 2014 г., може да бъде актуализиран през четири години

Общините Банско и Разлог ще поискат от Министерския съвет и Министерството на околната среда в национален парк "Пирин" да бъдат допуснати още 2 курорта: "Кулиното" над Разлог и ски зона "Добринище". Освен това местните власти ще искат и разширяване на ски-зона Банско, пише "Дневник".

Това съобщи кметът на Банско Александър Краваров след съвместно заседание на общинските съвети на двете общини. Съветниците от двата града възложиха на кметовете да поискат промяна в плана за управление на националния парк, който определя режимите за дейности във всички зони на защитената територия.

В срок до два месеца искането ще бъде депозирано в екоминистерството и МС, каза Краваров. "Кулиното" и ски зона "Добринище" са в идеен проект и тепърва ще бъдат разработвани.

Десетгодишният план за управление на парка, който е в сила до 2014 г., може да бъде актуализиран през четири години. Такава инициатива имаше и при предишния междинен срок през 2008 г. във връзка с курортите, но искането не беше внесено официално в правителството.

Национален парк "Пирин" е и обект на световното природно наследство в списъка на ЮНЕСКО. Заради бизнес инициативите в защитената територия преди около година световната организация обсъди казуса "Пирин" и имаше риск паркът да бъде изваден от списъка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.