1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. BASF и „Газпром” се споразумяха за размяна на активи

BASF и „Газпром” се споразумяха за размяна на активи

Компанията планира да увеличи добива на нефт и газ

На 14 ноември 2012 г., д-р Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE, и Алексей Милер, председател на Управителния съвет на „Газпром”, подписаха правно обвързващо споразумение за размяна на активи с еквивалентна стойност. Чрез тази размяна, BASF цели да разшири добива на нефт и природен газ и да излезе от търговията и съхранението на газ. Предмет на одобрение от страна на съответните органи, сделката се очаква да приключи до края на 2013 г. и финансово да се приложи с обратна сила, считано от 1 април 2013 г.

  • BASF планира да увеличи добива на нефт и газ и да излезе от търговията и съхранението на газ
  • Компанията Wintershall, част от BASF Group, ще придобие 25% плюс един дял от блокове IV и V в находището Ачимов в района на Уренгой, Западен Сибир
  •  „Газпром” ще поеме 100% от съвместната търговия и съхранение на природен газ, както и 50% от Wintershall Noordzee B.V.

По силата на споразумението, ще бъдат съвместно разработени два допълнителни блока на находището на природен газ и кондензат Ачимов в района на Уренгой, Западен Сибир. Wintershall, изцяло притежавано от BASF дъщерно дружество, ще получи 25% плюс един дял от блокове IV и V на находището Ачимов с опция за увеличаване на 50%. Съгласно плана за развитие, потвърден от Службата за минно дело на Русия, общите въглеводородни ресурси на блокове IV и V възлизат на 274 млрд. куб. м природен газ и 74 млн. метрични тона кондензат. Става дума за общо 2.4 млрд. барела петролен еквивалент. Очакванията от двата блока са за общ годишен добив на поне 8 млрд. куб. м природен газ. Началото на добива е планирано за 2016 г.

В замяна на това, Wintershall напълно ще прехвърли съвместната си дейност по търговия и съхранение на природен газ на дългогодишния си партньор „Газпром”. Това включва 50-процентовите дялове в компаниите WINGAS, WIEH (Wintershall Erdgashandelshaus Berlin) и WIEE (Wintershall Erdgashandelshaus Zug), в това число дялове в хранилищата на природен газ в Реден и Йемгум (Германия), както и в Хайдах (Австрия) и оператора astora. „Газпром” също така ще придобие 50% от активите на Wintershall Noordzee B.V., която участва с проучване и добив на нефт и газ в южната част на Северно море (в холандски, британски и датски води). За 2011 г., активите за продан носят на BASF Group общо 8.6 млрд. евро от продажби и 350 млн. евро от приходи преди такси и данъци (EBIT). Партньорството в областта на строителството, експлоатацията и маркетинга на газопроводи ще продължи както досега.

„Размяната на активи отговаря на нашата стратегия да разширим дейностите по проучване и добив на суров петрол и природен газ чрез органичен растеж и целенасочени придобивания – заяви д-р Курт Бок. – С тази стъпка продължаваме да развиваме нашето над 20-годишно сътрудничество: „Газпром” ще бъде по-активна в търговията и съхранението на природен газ, а ние съвместно ще увеличим добива на находището.”

„Чрез това споразумение, „Газпром” и BASF потвърждават своето стратегическо партньорство на международния енергиен пазар. Увеличавайки нашия дял в търговията и съхранението на природен газ, продължаваме нашата успешна дейност по обезпечаване на доставките на природен газ за Европа. Споразумението за проучване и добив разширява в географски аспект нашето сътрудничество, което вече успешно реализира няколко производствени проекта в Русия,” каза Алексей Милер.

От много години насам „Газпром” вижда в Wintershall предпочитан партньор в добива на природен газ в Русия. С проектите „Южно Русское” и „Aчимгаз”, Wintershall – най-големият производител в Германия на суров петрол и природен газ, с активно участие на международния пазар - и „Газпром” съвместно участват в производството на газ. Конкурентните предимства, които притежава Wintershall, като технологичен опит, оперативна компетентност и дългосрочни сътрудничества с национални петролни компании, са още по-важни в областта на проучването и добива на нефт и газ. Традиционната търговия с природен газ обаче предлага на Wintershall малка възможност за диференциация.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.