1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. BASF представи нов онлайн инструмент за лесно калкулиране на екологичната следа, оставяна от индустрията и потребителите

BASF представи нов онлайн инструмент за лесно калкулиране на екологичната следа, оставяна от индустрията и потребителите

Софтуерът съчетава всички необходими данни при процесите на производство и обезвреждане на избрани продукти

На годишна специализирана пресконференция в областта на пластмасите, провела се на 22 и 23 юни, 2010 година във Франкентал, Германия BASF представи нов онлайн инструмент за лесно калкулиране на екологичната следа, оставяна от индустрията и потребителите.

Ecovio®Eco-Efficiency Compass е уеб-базиран интерфейс, създаден така, че потребителите могат да съчетават многообразни параметри, които са от значение за екологичния профил на даден продукт, например торбичка за пазаруване.

Кога има смисъл да се използват биологично разградими пластмаси?

Опаковъчната индустрия, потребителите и политиците са изправяни все по-често пред този въпрос по време на дискусии относно климата и околната среда. До момента всеки, който е взел решение да премине към екологичен бизнес на стабилна основа, е трябвало да премине освен през задълбочен индивидуален анализ на екологичната ефективност, така и през редица оценки на жизнения цикъл на продуктите, които произвежда. Този анализ определя използването и ефективността на ресурсите по време на производството, употребата и изхвърлянето на пластмасовите продукти. Новият BASF онлайн инструмент, така нареченият Ecovio® Eco-Efficiency Compass (E³C), ще направи вземането на това решение по-лесно в бъдеще.

Софтуерът съчетава всички необходими данни при процесите на производство и new-image_320обезвреждане на избрани продукти – резултатите от много изчерпателни анализи за екологична ефективност – се обединяват в един удобен за потребителя интерфейс. Много параметри, които са решаващи за екологичната оценка на даден продукт мога да бъдат проверени бързо, показвайки веднага тяхното влияние върху екологичната ефективност на продукта. Лесното сравнение на екологичния пръстов отпечатък при изследването на различни решения, позволява на потребителя бързо да установи дали една биоразградима пластмаса е по-благоприятна за околната среда от друга.

„Биоразградим” не означава задължително „екологично ефективен”

Минаха повече от десет години откакто биоразградимите пластмаси привлякоха вниманието на потребителите и индустрията и това внимание от страна на пазара и на масовата аудитория непрекъснато нараства. Редица BASF продукти също допринесоха за това развитие. Един пример за това е фолиото от Ecovio® F Film, използвано при производството на торбички за пазаруване, които се компостират. В края на 2009 година продуктовата линия на BASF Ecovio беше разширена с два нови типа, наречени Ecovio FS Paper, който е подходящ за хартиени чаши и кутии с покритие, и Ecovio FS Shrink Film, който е разработен специално за производството на свиваемо опаковъчно фолио.

Биоразградимите пластмаси, обаче, не разрешават автоматично екологичните проблеми, само защото се подават на компостиране. Тяхната употреба има смисъл само, ако при еднакви качества те са по-устойчиви от небиоразградимите пластмаси или даже са с по-добри качества. Биоразградимостта трябва да създава добавена стойност, като например да позволи органичните отпадъци именно да се компостират, а не да бъдат изгаряни. В крайна сметка органичните отпадъци съдържат предимно вода, което прави термичното им унищожаване много неефективно. В противовес на това, ако фолиото заедно със съдържанието се компостира, това има положително влияние върху околната среда.

Потребителският интерфейс на Ecovio® Eco-Efficiency Compass (E³C) е много лесен за употреба

Това е силната страна на новия Eco-Efficiency Compass. Уеб-базираният интерфейс е създаден така, че потребителите могат да съчетават многообразни параметри, които са от значение за екологичния профил на даден продукт, например торбичка за пазаруване. Тези параметри включват не само подборът на самия опаковъчен материал. Напротив, могат да се включат и много други, от наблюденията на ниво „мономер” до такива като тегло на торбичката и типа обезвреждане. Така може да се проследи целият жизнен цикъл на продукта - от подбора на суровината до обезвреждането му.

Софтуерът базира изчисленията си на няколко екологично ефективни анализа и контрол на параметрите, описващи материалите, приложенията им и начина им на обезвреждане. В интерес на истината, тези изчисления остават на заден план. При това някои от променливите се задават предварително с подходящи стойности. Опитът показва, че отнесено към целия цикъл на продукта, разходът на енергия по време на производството на фолиото например, има относително малко влияние върху екологичната ефективност на самото покритие.

Лесно представяне на сложни системи

Потребителите първо получават резултатите от анализите под формата на мрежова и портфолийна диаграма, която ясно и логично показва екологичната ефективност на сравняваните решения. Това показва кои са предимствата и недостатъците на продукта по отношение на използваните ресурси или на отделянето на вредни емисии, например.

Пример – торбичка за пазаруване с двойна полза

Калкулационното сравнение между хартиена торбичка и такава, направена от Ecovio показва, че при избраните рамкови условия торбичката  Ecovio е екологично по-ефективна от хартиената (двете предлагат двойна полза – торбичка за пазаруване плюс биоразградима такава), защото при еднакво качество хартиената трябва да бъде значително по-дебела. Най-общо казано, параметърът дебелина на материала играе основна роля. Потребителите могат да усетят тази разлика, експериментирайки заедно с обучени  служители на BASF.

Концепция, която подлежи на развитие

Към момента новият Ecovio Eco-Efficiency Compass все още се прави специално за изчисляване на екологичната ефективност на торбичките и кутиите за пазаруване от типа, който може да се намери навсякъде в търговските обекти. Въпреки това към тази концепция могат да бъдат добавени много други продуктови групи, например полиетилен, направен от био-етанол.

В момента експертите на BASF внедряват модели за нови продукти както за хартиени покрития, така и за свиваеми фолия. Това ще помогне на клиентите на BASF да установят екологичната ефективност на хартиените чаши и опаковки за напитки освен това да се уверят, че по отношение на опаковките биоразградимите пластмаси се прилагат по начин, който е устойчив, без да бъде направен компромис с качеството им.

За BASF (БАСФ)

line

BASF е лидер в световната химия: The Chemical Company.  Нашето портфолио предлага химикали, пластмаси, продукти за облагородяване, средства за растителна защита,  фини химикали, нефт и природен газ. BASF разработва качествени продукти и ефективни решения с цел да бъде в помощ на своите клиенти за постигане на успехите им. BASF развива нови технологии и ги използва, за да посрещне бъдещите предизвикателства и възможности на пазара. Комбинирането на икономическия успех със защитата на околната среда и социалната отговорност води до по-добро бъдеще. В BASF работят приблизително 105 000 служители, а оборотът за 2009 г. надхвърля 50 милиарда евро. Акциите на BASF се търгуват на обмените пазари във Франкфурт (БАС), Лондон (БФА) и Цюрих (АН). Допълнителна информация може да бъде намерена на www.basf.com .

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.