1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. BASF с иновационна фотоволтаична система за монтиране върху хоризонтални покриви

BASF с иновационна фотоволтаична система за монтиране върху хоризонтални покриви

Монтажът на соларни клетки е без метал

Компанията за преработване на пластмаси Ensinger, базирана в Нуфринген, Германия, и BASF влязоха в сътрудничество с Goldbeck Solar за разработването на модулна монтажна система за соларни инсталации върху хоризонтални покриви, при която за първи път носещите елементи са изработени от инженерна пластмаса на BASF. Благодарение на новата система, соларните панели могат да бъдат монтирани върху хоризонтални покриви по-лесно и по-бързо. Използваният лек материал е Ultramid®, част от полиамидната продуктова линия на химическата компания. Цялата конструкция, която включва носещи елементи от пластмаса и свързващи части от метал, наскоро бе представена на пазара от Goldbeck Solar под името SUNOLUTION. Първият проект по поръчка на клиент бе 300-киловатова система, която заработи в област Ашафенбург през октомври 2012 г.

Лесни за монтиране, леки, щадящи покривната конструкция, високо интегрирани

Сред предимствата на новите носещи елементи, изработени от тази термопластмаса с оптимизирано приложение, е най-вече фактът, че покривната мембрана не се пробива или нарушава при монтаж. Покривът запазва водоустойчивостта си без нуждата от предприемане на допълнителни мерки за изолация. Нещо повече, Ensinger успя да извлече полза от инжекционното моделиране на термопластмасата, внедрявайки много на брой приложения в нейната структура. В един единствен производствен процес, Ensinger обединява изработването на клеми, тръби и прекъсвачи за отводняване и полагане на кабелите. Резултатът са много леки и лесни за монтиране части. До този момент монтажните системи на фотоволтаичните инсталации върху хоризонтални покриви основно се изработваха от стомана и алуминий.

Компютърна проверка за издръжливост

Оптимална полза от пластмасовия Ultramid може да се извлече в открити пространства, тъй като той трудно се деформира, дори при високи температури (до 80°C [176°F]), и проявява изключителна здравина и твърдост при отрицателни температури до -30°C [-22°F]. Нещо повече, този силно подсилен със стъклени влакна полиамид е защитен срещу УВ лъчи и лоши метеорологични условия. Той е сред инженерните пластмаси, успешно преминали серия от тестове, включително за атмосферни влияния, и се предлага с 20-годишна гаранция съгласно ISO 4892-2 Cycle No. 1. Съоръжението на BASF за компютърна симулация Ultrasim® направи възможно оптимизирането на компонентите, за да отговорят на специалните изисквания на фотоволтаиците, като например излагане на сняг и силни ветрове, както и постигането на съществено ниско тегло.

Лесна монтажна система за рентабилни инсталации

Конструкцията се състои от само няколко отделни части: две еднакви основи от пластмаса, захванати помежду си с метална релса. Върху задната основа се монтира вертикално пластмасова скоба чрез клеми и обикновено завинтване. По този начин предната основа и пластмасовата скоба оформят повърхността за свързване на фотоволтаичния модул, осигурявайки подходящ ъгъл за падане на слънчевите лъчи. Двойната функция на основата не само улеснява монтирането, но и намалява логистичните усилия и по този начин фиксираните разходи.

Разработването на тази конструкция дава още една възможност на Goldbeck Solar да продължава предлагането на рентабилни соларни инсталации на своите клиенти. Консумацията на собствено генерирана слънчева енергия ще добива все по-голямо значение особено за индустриалните консуматори.

За GOLDBECK Solar

GOLDBECK Solar GmbH е дъщерно дружество в групата GOLDBECK GmbH, основано през 2001 г. и специализирано в извършването на услуги, свързани със строителството, и изграждането на соларни инсталации. Фокусът на дейност пада върху планирането и изграждането на соларни инсталации върху хоризонтални покриви и на системи за открит терен в Германия, Италия, Испания и Чехия, както и върху обслужването на клиенти.

За Ensinger

Като производител на съставни части, интермедиати, профили и технически компоненти, изработени от индустриални и високо ефективни пластмаси, Ensinger прилага голямо разнообразие от методи на работа. В модерния завод за инжекционното моделиране на Ensinger близо до Ротенбург се произвеждат прецизно усъвършенствани части и завършени модули. Напълно автоматизираните производствени процеси и процедури за цялостна оценка на качеството служат за оптимизиране на рентабилността. В тази семейно притежавана компания работят над 2000 служители на 27 обекта по цял свят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.