1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. БДЗП наблюдава египетски лешояд със сателитен предавател

БДЗП наблюдава египетски лешояд със сателитен предавател

Малкото, наречено Спартак, вече отлетя успешно от гнездото си и в момента се учи да оцелява в Източни Родопи

25 август 2010 г., Маджарово - БДЗП наблюдава млад египетски лешояд с най-модерната технология за телеметрия, след като неотдавна му беше поставен сателитен предавател още преди птицата да излети за първи път от гнездото. Лешоядчето има мисия и тя е да пренася предавателя по два пъти в годината над три континента по време на миграцията и зимуването си. Модерната технология ще хвърли светлина върху живота му и слабо известните миграционни пътища и места за зимуване на птиците от България. В желанието си да му вдъхнем дръзновение, сила и борбеност, а и защото е излюпено в земята на древните траки, кръстихме лешоядчето, избрано да носи предавателя, Спартак.

Малкото, което ще осъществи важната за опазването на своя вид задача, е първото излюпено от двете малки в гнездото тази година. Родителите му гнездят на скала в близост до Природозащитен център „Източни Родопи” в гр. Маджарово и са подпомагани от разположената наблизо площадката за подхранване. През последните години тази двойка лешояди е най-успешната в България. Майката на Спартак беше опръстенена през 2005 г. и оттогава с два различни мъжки (след смъртта на първия от пестицидно отравяне през 2008 г.), отгледа общо 11 малки.

Спартак направи първия си полет преди няколко дни и сателитният му предавател започна да излъчва сигнал за местоположението му. Първата седмица след излитането Спартак обикаля заедно със своето братче или сестриче близките околности на гнездото, като не се отдалечава на повече от километър. В понеделник той беше сниман от екипа на БДЗП в отлично състояние на площадката за подхранване на лешояди край Маджарово, а по-късно беше наблюдаван да пие вода от коритото на река Арда. На Спартак предстоят още около две седмици в близост до гнездото и площадките за подхранване в Родопите. В това време той трябва да закрепне и придобие майсторство в полета - задължителни условия за успешно завършване на предстоящата миграция на повече от 5000 км.

Въпреки многото заплахи за вида в България, голяма част от причините за наблюдаваното изчезване на египетските лешояди от страната ни се крият в Близкия Изток и Източна Африка. С експедиции в Турция и Етиопия през 2009 г., БДЗП вече започна изследователска програма, целяща откриване на зимните квартири на българските птици и заплахите, които ги застрашават там. През септември и декември тази година на екип на БДЗП предстоят две експедиции до Судан и до Етиопия и Кения. Вижте повече на сайта: http://bspb.org/show/1408-33

Закупуването и поставянето на предавателя е финансирано от Ед Кийбъл от Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания (RSPB), Дейвид Броудли (Richmond & Twickenham RSPB Group), Барбара Крос и Майкъл Робъртс (RSPB). БДЗП им изказва благодарности за дарението!

Това е едва третия предавател, поставян на египетски лешояд в България. БДЗП постави за първи път сателитно устройство на египетски лешояд през 2001 г. Тогава птицата достигна до Чад в Централна Африка, където зимува, но там предавателят й спря да предава. Вероятно лешоядът е загинал при неизяснени обстоятелство. Втората птица с предавател, поставен от Зелени Балкани през 2008 г., достигна западния бряг на Синайския полуостров в Египет, където е възможно да е загинала от удавяне при пресичане на Червено море.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.