1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бебета тюлени измират край бреговете на Канада заради липсата на ледена покривка

Бебета тюлени измират край бреговете на Канада заради липсата на ледена покривка

Това считат американски учени, които си задават въпроса дали оцеляването на този вид не е застрашено

Множество бебета тюлени измират край бреговете на Канада заради липсата на ледена покривка, която е техния естествен хабитат. Това считат американски учени, които си задават въпроса дали оцеляването на този вид не е застрашено, предаде АФП.

Ледената повърхност, покриваща част от северния Атлантик, където гренландските тюлени отглеждат своите малки, намалява с 6% средно на десетилетие от 1979 г. насам. През 1979 г. за първи път е сложено началото на тяхното наблюдение чрез сателит. Тази промяна на средата е довела до измирането на цели поколения бебета тюлени, според изследване, публикувано в научното списание PLoS ONE.

Смъртността, която наблюдаваме в източна Канада е драматична", казва един от изследователите Дейвид Джонстън. "Това поставя под въпрос резистентността на популацията" като цяло. Учените са разгледали сателитни снимки на зимните ледове между 1992 е 2010 г. в залива Сейнт Лорън, където се размножават множество тюлени, сравнявайки годишните доклади за броя на мъртвите малки тюленчета.

Те са установили, че колкото по-малка е ледената повърхност, толкова смъртността при тюленчетата е по-голяма. Гренландските тюлени са се адаптирали през последните години на преждевременното стопяване на ледовете през пролетта, като са намалили периода на кърменето до 12 дни. Не е ясно обаче дали тяхната популация ще е в състояние да устои на постепенното изчезване на сезонната ледена покривка в по-дългосрочен план.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.