1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белите мечки могат да бъдат спасени при достатъчно съкращение на вредните емисии

Белите мечки могат да бъдат спасени при достатъчно съкращение на вредните емисии

До средата на века топенето на арктическия лед ще намали с две трети популацията им

Полярните мечки могат да бъдат спасени от изчезване, ако в достатъчна степен бъдат съкратени емисиите на парникови газове, сочи проучване. Учените посочват, че все още има надежда за арктическия хищник, който доскоро се смяташе за обречен поради глобалното затопляне, пише „Дейли телеграф”.

Предвижданията от 2007 г. сочеха, че до средата на века топенето на арктическия лед ще намали с две трети популацията на мечките. А след увеличаването на температурите ще е прекалено късно да се предотврати катастрофалното топене на леда, което ще доведе до внезапното измиране на цялата популация. Тези данни доведоха до включването на белите мечки в списъка на застрашените видове през 2008 г.

Обаче ново изследване с помощта на компютърни симулации на взаимоотношенията между полярните мечки и тяхната екосистема сочат, че все още има надежда да се избегне екологичната катастрофа в Арктика и едно съществено намаление на емисиите на вредни газове, което да забави глобалното затопляне, може да позволи на полярните мечки да не изчезнат.

„Нашето изследване носи много обещаващо и обнадеждаващо послание, но също така ни подсказва, че трябва силно да ограничим емисиите на парниковите газове”, заяви др. Сесилия Битц, която е в екипа от учени от Вашингтонския университет в Сеатъл, провели проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.