1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белите мечки са заплашени от изчезване заради топенето на арктическия лед

Белите мечки са заплашени от изчезване заради топенето на арктическия лед

Наблюденията са на канадски учени от Отава, "екипирали" през последните години с проследяващи GPS устройства 64 бели мечки

Белите мечки са заплашени от изчезване, тъй като новородените са принудени да плуват все по-дълги разстояния заради топенето на арктическия лед, което повечето от тях са неспособни да направят.

Белите мечки живеят и ловуват (предимно тюлени) върху обширна ледена територия. За да намерят плячка, те понякога са принудени да преплуват десетки километри между ледените блокове.

На това обаче е способно само зряло и силно животно, не и малко мече, отбелязва БГНЕС. Така все по-малко от невръстните хищници имат шанс да оцелеят, да пораснат и на свой ред създадат поколение, за да може популацията да не намалява.

Наблюденията са на канадски учени от Отава, "екипирали" през последните години с проследяващи GPS устройства 64 бели мечки. Резултатите от тях сочат, че заради глобалното затопляне, довело до топене на арктическия лед, през последните 11 години смъртността сред малките бели мечета е достигнала 45% - срещу 18% при малките, които не се принудени да преплуват големи разстояния с техните майки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.