1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белите следи от самолетите затоплят света повече от СО2

Белите следи от самолетите затоплят света повече от СО2

Емисиите от въздухоплаването са около 3 на сто от всички парникови газове, отделени при изгарянето на минерални горива

Кондензираните водни пари, които се образуват ежедневно в небето след самолетите, вероятно затоплят планетата повече от въглеродния диоксид, изпуснат от всички самолети, съществували досега. Това показва ново изследване на Германския аерокосмически център (DLR), цитирано от Ройтерс.

Белите линии от пара, оставяни от самолетните двигатели, оказват голямо влияние върху образуването на перестите облаци, които задържат много топлина и покриват около 0.6% от земната повърхност.

"Инверсионните следи и облаците, които се образуват от тях, може би предизвикват по-голямо затопляне днес отколкото всичкия въглероден диоксид, изпуснат от самолетите и натрупан в атмосферата от началото на въздухоплаването", пише научният журнал Nature Climate Change. Във всеки един момент нетният ефект на затопляне от самолетните следи и перестите облаци е 31 миливата на квадратен метър, а топлинният ефект от акумулираните СО2 емисии от авиацията е 28 миливата, отбелязват учените от DLR. Белите облачни линии имат и обратен ефект (спират част от слънчевите лъчи), но той е по-слаб.

За разлика от въглеродните емисии, които остават във въздуха за цели десетилетия, инверсионните следи се скриват бързо. Те напълно изчезват, когато поради някаква причина броят на полетите рязко намалява. Подобна ситуация е наблюдавана над САЩ след 11 септември 2001 г. и над Европа след изригването на вулкана в Исландия през 2010 г.

"Можете да се отървете от инверсионните следи много бързо, но не и от CO2", обобщава един от водещите учени в изследването Улрике Буркхарт.

Емисиите от въздухоплаването са около 3 на сто от всички парникови газове, отделени при изгарянето на минерални горива. Откритията на германските учени могат да помогнат на правителствата да изработят по-прецизни механизми за регулиране на емисиите от авиацията, коментира Ройтерс.

 

Етикети самолети, СО2, следи
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.