1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белоглави лешояди от Германия са на свобода у нас

Белоглави лешояди от Германия са на свобода у нас

Проект цели да възстанови вида като гнездящ в Стара планина

Четири белоглави лешояди пристигат у нас от Германия по проекта "Завръщането на лешоядите в България". Те са изпратени от зоопарка Allwetterzoo в Мюнстер и пристигат с редовен полет на "Луфтханза" от Франкфурт, съобщиха от "Зелени Балкани".

Птиците са излюпени в германската зоологическа градина. За разлика от своите родители обаче, те ще получат шанс за свобода - сред скалите на Стара планина.

От германския зоопарк са се свързали с българския екип през 2010 г. Основна цел на проекта "Завръщането на лешоядите в България" е да възстанови вида като гнездящ в Стара планина. "Докато оправим паспортите на двете птици, техните родители снесоха по още едно яйце. Гледачите пожелаха да не безпокоят птичите семейства и ни помолиха да изчакаме. Чакането не беше напразно и ето че година по-късно идват не два, а цели четири белоглави лешояди, два от които излюпени тази пролет", разказват от "Зелени Балкани".

Четирите птици ще бъдат маркирани със стандартни метални и пластмасови пръстени и крилометки и ще бъдат транспортирани до волиерите за адаптация в Сините камъни и Котел. Там се очаква те "да се сприятелят" с белоглави лешояди, пристигнали от Испания, Холандия и Чехия.

През следващите няколко месеца те ще трябва да се научат от по-големите си и опитни събратя как да се държат като диви лешояди. След това ще получат своя шанс за свобода в българската природа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.