1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Белошипата ветрушка се завръща в България

Белошипата ветрушка се завръща в България

Те са дневни грабливи птици, изчезнали от България в края на миналия век

Изчезнал в България вид грабливи птици се сдоби с поколение, съобщиха от "Зелени Балкани". Птиците са от изчезналия в края на миналия век вид белошипа ветрушка, а първото поколение се появи в Спасителния център на "Зелени Балкани" в Стара Загора информира dnevnik.bg. За размножаването екипът на природозащитната организация следва методика и опита на Испания. Младите птици се отглеждат във волиерни условия, след като в отсъствието на родителите се взимат снесените яйца и се поставят в специални инкубатори в центъра. Така птичата двойка снaся още яйца, симулирайки "природно бедствие", което често се случва с двойките в дивата природа. Целта на екипа е от едно птиче семейство да имаме две поколения за година, като крайната цел е дива колония на белошипи ветрушки в България. Екипът очаква скоро и другата двойка в центъра да има яйца.

Екземплярите са дарени на Спасителния център миналата година от парк за птици "Валсроде" (Германия) по проект "Белошипата ветрушка – без минало, но с бъдеще", финансиран от "М-Тел Еко Грант". От 2009 г. "Зелени Балкани" работи по програма за реинтродукция на вида. Основна част от програмата е волиерно отглеждане и размножаване на двойки птици и последващо освобождаване на поколенията им в природата.

Белошипите ветрушки са дневни грабливи птици, изчезнали от България в края на миналия век. Основно насекомoядни, те са станали жертва на развиващото се земеделие и най-вече на неправомерното и прекомерно използване на инсектициди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.