1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бензиностанциите ще предлагат дизел с 2% биокомпонент

Бензиностанциите ще предлагат дизел с 2% биокомпонент

Търговците уверяват, че нововъведенията няма да навредят на автомобилите и че съдържанието им се изследва в независими лаборатории

След три години спорове биогоривата най-после ще започнат да се продават по бензиностанциите в България. От 1 май всички търговци на дребно в страната трябва задължително да предлагат дизел с 2% съдържание на биокомпонент и според уверенията на мениджърите им това ще бъде изпълнено, или поне ще се направи всичко възможно, за да бъде изпълнено предаде dnevnik.bg. Пазарът ще бъде улеснен допълнително за изпълнението на тази цел, след като от вчера рафинерията "Лукойл Нефтохим", доставяща 80% от продаваната на местния пазар нефтопродукция, съобщи, че е започнала производство на дизелово гориво с необходимото 2-процентно съдържание на биокомпонент.

В законът се посочва, че доставчиците на едро трябваше да предлагат задължително смеси на пазара още от 1 март, но представители на бранша информираха неофициално, че не всички са успели да се впишат в този срок и това сега създава несигурност за това дали всички бензиностанции в страната ще изпълнят срока за търговията на дребно. Тези, които са го направили, пък са разчитали на собствен капацитет за смесването им, като суровината са си я доставяли или чрез внос, или покупка от местни доставчици (най-голямата рафинерия за биодизел е тази на "Зърнени храни България", част от "Хиимпорт").

Търговците уверяват, че нововъведенията няма да навредят на автомобилите и че съдържанието им се изследва в независими лаборатории. В биодизела се добавя присадка, която предотвратява протичането на окислителни процеси и така се гарантира постоянно високо качество на горивото, заявиха вчера и от "Лукойл Нефтохим". То не съдържа сяра и при изгарянето му не се отделят серни оксиди, посочиха още от рафинерията. Данните за ефектите от биогоривата обаче са противоречиви. Само преди дни таен доклад на ЕС показа, че вредните емисии на произвеждан от соя биодизел може да са четири пъти по-големи, отколкото от стандартните горива. Докладът е бил държан в тайна, но по закона за достъп до информация "Ройтерс" и няколко неправителствени организации са изискали този анекс, който мистериозно е изчезнал при публикуването на доклада през декември. Текстът налива масло в огъня на спора дали някои биогорива всъщност няма да се окажат много по-вредни от очакваното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.