1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Берлин дава 3 млн. евро за спасяване на сърни

Берлин дава 3 млн. евро за спасяване на сърни

Всяка година в Германия при коситбата загиват около 100 000 новородени сърнички

3 милиона евро заделя германското земеделско ведомство за спасяването на новородени сърнички, които често стават жертва на машините при първата пролетна коситба. Със средствата ловните дружинки и други местни организации ще бъдат субсидирани при купуването на дронове.
 
Безпилотните летателни апарати ще служат за откриване на животни, скрити в тревата, които често остават незабелязани от фермерите, излезли със своите машини да косят ливадите. Всяко ловно сдружение може да получи 60% от цената на един дрон, като максималната сума е 4 000 евро.
 
Заявленията ще се подават от края на март и ще бъдат разглеждани и одобрявани от Федералната служба за селско стопанство и прехрана, която е на подчинение на ведомството на Юлия Кльокнер. Право на подкрепа имат всички ловни организации, които в своите статути имат записана защитата на дивите животни.
deer
 
Всяка година в Германия при коситбата загиват около 100 000 новородени сърнички. Те се раждат в началото на пролетта и през първите седмици на своя живот са безпомощни, ако са изправени пред заплаха. Тогава те остават легнали на земята и фермерите трудно ги забелязват. Затова най-добрият начин да бъдат открити е наблюдението на пасищата с дронове, оборудвани с топлинно-чувствителни камери. Важното е да няма пряк контакт между животното и хора, тъй като в противен случай малките често биват отблъснати от майка си.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.