1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Берлин назначава аташе по аграрните въпроси за Западните Балкани

Берлин назначава аташе по аграрните въпроси за Западните Балкани

Това обяви германският министър Джем Йоздемир по време на петдневно пътуване до Северна Македония, Косово и Молдова

Като част от усилията си да осигури присъединяването на Западните Балкани към Европейското правителство, германското правителство изпраща за първи път земеделски аташе в региона, за да му помогне да приложи сложното законодателство в тази област. Това обяви германският министър Джем Йоздемир по време на петдневно пътуване до Северна Македония, Косово и Молдова.
 
По думите на Йоздемир новосъздадената позиция има за цел да помогне за представляването на германските икономически интереси и да осигури по-голяма подкрепа за процеса на присъединяване към ЕС на държавите от Западните Балкани. Базиран в германското посолство в Скопие, новото аташе ще представлява министерството и неговите политики в Северна Македония, а  и в другите страни от региона.
 
Откакто встъпи в длъжност, трипартийното правителство на Германия призовава за бързо присъединяване на държавите от Западните Балкани. През май канцлерът Олаф Шолц призова Европейския съюз да спази обещанията си към страните от региона. Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Северна Македония и Сърбия са кандидати за членство в ЕС, а Косово е потенциален кандидат. 
 
Адаптирането към широкообхватното и сложно законодателство в селскостопанския сектор e голямо предизвикателство за много страни, както технически, така и по отношение на човешките ресурси. В същото време селското стопанство е от голямо икономическо значение за много страни от Западните Балкани. Новото аташе ще подкрепи този технически процес, като се основава на сътрудничеството между Министерството на земеделието на Германия и съответните ведомства в държавите от региона. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.