1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Предвижда се създаването на консултативни работни групи от компетентните институции, природозащитните организации и научната общност, с ясно определени задачи и принципи на работа

Днес Постоянният комитет на Бернската конвенция реши да не отваря досие по въпроса за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското  дефиле. Той остава като „възможен файл“, както е било през последните 6 години досега. Това решение беше взето на заседание на Постоянния комитет, което се провежда от 29 ноември до 3 декември 2021 г.

На заседанието бяха представени резултатите от проведената през август 2021 г. мисия на Бернската конвенция във връзка със строителството на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом. Комитетът благодари на всички участници в мисията, като отбеляза, че Българските власти и неправителствените организации са изпратили безпрецедентен съвместен доклад до Постоянния комитет, чрез който се определят бъдещите механизми за сътрудничество.

Предвижда се създаването на консултативни работни групи от компетентните институции, природозащитните организации и научната общност, с ясно определени задачи и принципи на работа. В рамките на тези групи ще бъдат обсъдени основни теми като опазване на биологичното разнообразие, пътната безопасност и социално-икономически въпроси, свързани със строителството и експлоатацията на последния участък на автомагистрала „Струма“ в района на Кресненския пролом.

Бюрото и Постоянният комитет на Бернската конвенция ще продължат да следят развитието на проекта и действията на държавата за опазване на биоразнообразието в района на Кресненското дефиле.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.