1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Без изменения или слаби понижения на речните нива

Без изменения или слаби понижения на речните нива

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес и през следващите два дни валежи не се очакват, информират от Министерството на околната среда и водите.  През изминалото денонощие речните нива в страната са се понижавали или са останали без съществена промяна. Повишенията в средното течение на р. Марица са вследствие работа на хидротехнически съоръжения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за средни и ниски води. В долните течения на р. Огоста (Дунавски басейн) и р. Провадийска (Черноморски басейн), в средното течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн), количествата са около праговете за високи води. Около праговете за екстремно ниски води е водното количество на р. Черни Вит (Дунавски басейн).  

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:
Дунавски басейн: колебания от - 17 см до + 19см
Черноморски басейн: понижения с до - 2 см или без изменение
Източнобеломорски басейн: колебания от - 14 см до + 19 см
Западнобеломорски басейн: колебания от - 6 см до + 4см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавския басейн днес и през следващите 2 дни речните нива в по-голямата част от басейна ще останат без съществени изменения.
Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водни количества на 19, 20 и 21.12. ще бъдат под средната многогодишна стойност и под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира за 19, 20 и 21.12., че колиествата ще бъдат около и под средно многогодишната стойност, но под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 19, 20, 21 и 22.12 водното количество ще бъде около средно многогодишната стойност. Нивата ще останат без съществена промяна.
Черноморски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без изменение.
Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни речните нива на реките ще останат без съществена промяна. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива в басейните на двете реки ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на Арда, че водните количества в реката ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 2 дни нивата на реките ще останат без съществено изменение.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.