1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Билкарите скочиха срещу министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов

Билкарите скочиха срещу министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов

Те се оплакаха, че директорите на държавните горски стопанства им вземат неправомерно високи такси, за да берат билки на тяхна територия

Билкарите и гъбарите скочиха срещу министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Те се оплакаха, че директорите на държавните горски стопанства им вземат неправомерно високи такси, за да берат билки на тяхна територия, предаде Дарик радио.

Билкарите са писали писмо до земеделския министър, но до този момент нямат отговор от него и са решили да заведат съдебно дело. В момента всеки, който събира билки, плаща такса по Закона за лечебните растения.

По силата на Закона за горите обаче директорите на горските стопанства имат право само да определят таксите за билкарите. От Асоциацията на билкарите и гъбарите настояват да се плаща само годишен лиценз за билкарство и да се прекрати порочната практика с отчитането на няколко нива.

Председателят на браншовата асоциация Живко Драганов допълни, че в общината трябва да се подаде молба, но не се знае кога ще се получи позволително. "Затова в Държавните горски стопанства са много по-оперативни, те бързо издават позволителните, но за съжаление вече в противоречие на закона.

За някои билки например низ бръшлян се плаща такса 3 ст. и това е съгласно Закона за лечебните растения и наредбата за таксите, горските стопанства определиха 15 ст., което е пет пъти повече. Но пет пъти при рандеман едно към четири става 60 ст. Международната цена е около 1 евро. Къде го има по света таксите за една стока да са 35-40% от цената й", каза още Драганов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.