1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Биопластмасите не са толкова зелени, колкото изглеждат

Биопластмасите не са толкова зелени, колкото изглеждат

Производство им ощетява околната среда, твърди ново научно изследване

Пластмасите на растителна основа привличат “зеленомислещите” хора благодарение на представата за “възобновяемия” си произход. Ала тяхното производство ощетява околната среда, което ги прави по-малко зелени, отколкото изглежда, твърди ново научно изследване, пише greentech.bg.

“Главното ни притеснение е, че тези растителни продукти, маркирани със зелен печат, се считат за екологични само защото са извлечени от биомаса”, казва авторът на изследването Ейми Ландис от Университета в Питсбърг. Според нея, това не е достатъчна причина те да бъдат разглеждани като устойчиви. “Просто защото са от растения, не означава, че са зелени.”

Оказва се, че производството на биопластмаси е много енергоемък процес, защото е необхоима много енергия за отглеждане на царевица, соя или захарна тръстика – най-честите суровини за биопластмаси. Също така се отделят доста канцерогени.

Тези въздействия са до голяма степен резултат от използването на химически торове, пестициди и промяната на предназначението на земеделските полета.

“Не искам хората да останат с впечатление, че биополимерите са лошо нещо. Проблемът е, че има проблеми при тях”, заяви Ландис. Според нея, има много изследвания за създаването на биополимери въз основа на суровини, които не са базирани на царевица или соя. Това би довело до намаляването на негативното въздействие.

Използването на целулозни източници на биомаса, като царевичните стъбла и кочани, треви, дървесни и растителни части би било по-добро решение, смята Майкъл Грифин от университета Карнеги Мелън в Питсбърг. “Ако вместо да се използват нещо като царевица се прибегне към целулозни материали, това веднага намалява негативния ефект. Много от тези целулозни суровини използват по-малко химикали и носят по-висока доходност”, добавя той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.