1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. "Биволъ": Заведения се строят незаконно на брега на река Ропотамо

"Биволъ": Заведения се строят незаконно на брега на река Ропотамо

Всяко строителство в резервати е забранено според Закона за защитените територии

Заведения се строят на брега на река Ропотамо, но строителството няма нужните разрешителни, алармира сайтът "Биволъ".

Всяко строителство в резервати е забранено според Закона за защитените територии. Нарушава се и заповед на министъра на околната среда и водите, която ясно и категорично забранява всякакви стопански и строителни дейности в резервата, напомня сайтът.

Изкопани са 18 дупки с размери метър на метър, дълбоки около 1.80 м. Изкопите са напълнени с бетон. Изкопан е канал, дълъг около 30 м и дълбок 0.5 м. Заедно с него е направена яма, която е бетонирана и ще бъде използвана за септична яма. Постройката ще бъде около 400 кв. м, старото дървено бистро там беше 161 кв. м. Започната е и нова постройка в близост до пристана за лодки, която е около 30 кв. м.

Фирмата, която строи е "Венис Марина" ЕООД с управител Здравко Казаков. Тя се свързва с издирвания за наркотрафик Христофор Амантанидис-Таки, пише "Биволъ". "Венис Марина" е собственост на регистрираната във Великобритания "Стоименов Груп Лимитед" ООД. За собственик на офшорката се сочи Веселин Стоименов. Същата фирма е едноличен собственик на "Ер Ви Инвестмънт" ЕООД, която е съсобственик с Христофорос Аманатидис на несебърската фирма "Интертур", показва справка в Търговския регистър, цитирана от "Биволъ".

От октомври миналата година "Венис Марина" има договор с МОСВ да осъществява туристическа дейност - разходка с лодки по река Ропотамо. Договорът е подписан от шефа на РИОСВ Бургас Бойчо Георгиев, разрешил  застрояването на дюните в Несебър. В договора на “Венис Марина” с МОСВ няма нищо за съгласуване на строителство. Договорът дава правото и дори задължава фирмата да гони всички други лодки от реката.

“Венис Марина” е избрана от Георгиев след конкурс, чиито условия не са били достъпни на сайта на инспектората. Според официални данни, подадени пред Административен съд, данните за конкурса за дейности в резервата на река Ропотамо са били умело скрити. Това е станало като е “бъгнат” сайта на РИОСВ-Бургас. Така не е бил достъпен от Бургаска област, а единствено от там са могли да бъдат изтеглени документите за участие. По този начин конкурсът е бил предварително предопределен. Сигнал за конкурса е станал предмет на съдебно дело срещу процедурата на РИОСВ.

Официалното питане до МОСВ на "Биволь" за строежа за "Ропотамо" няма отговор. Заместващата по сигналите за корупция Марияна Кулова няма никаква информация за каквито и да е действия в резервата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.