1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бижута, инкрустирани с гагат, ще бъдат изложени в музея „Земята и хората”

Бижута, инкрустирани с гагат, ще бъдат изложени в музея „Земята и хората”

Гагатът е разновидност на кафявите въглища, образувани при въглефикация на хвойнови дървета от семейство Аурикариеви

Бижута с гагат ще бъдат изненадата на традиционния коледен базар на минерали и скъпоценни камъни в музея „Земята и хората”, който ще се проведе в периода 17 - 23 декември. Това каза  Дияна Малеева, организатор и уредник на изложбата, предаде Агенция "Фокус". „Гагатът е разновидност на кафявите въглища, образувани при въглефикация на хвойнови дървета от семейство Аурикариеви. Цветът му е черен или тъмно кафяв. Лесен е за обработване и при полиране придобива хубав смолист блясък. Другото му име е черен кехлибар. В древността е използван в Египет за направата на огледала, а в Гърция и Рим са го използвали за направата на амулети, гривни и украшения. На коледния базар ще се предлагат бижута от сребро с гагат на цени от 20 до 100 лв. Украшенията са изработени в България, но гагатът е испански. В Испания са едни от най-големите находища в света”, разказа Дияна Малеева.

Освен тези бижута, на коледния базар ще бъдат изложени български минерали от Родопите, предимно големи кристали, както и авторски украшения на бижутери от Пловдив. Бижутата също са от сребро и са инкрустирани с полускъпоценни камъни, предимно разновидностите на кварца – аметист, карнеол, яспис, ахат и др.

Тази година над 45 фирми ще вземат участие в станалото традиционно изложение. Повечето от участниците се занимават предимно с излагането на минерали, обработени в естествения им вид. Обработените скъпоценни камъни могат да се закупят и след консултация със специалисти, могат да се вградят в бижута по поръчка.

По време на изложението ще има и благотворителна художествена изложба на хора в неравностойно положение, които ще представят изработени от тях предмети. Всички средства от продажбите по време на изложбата ще бъдат използвани за закупуване на материали за творческата реализация на незрящите от сдружение „Ахури”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.