1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бизнес организации се обединяват срещу новия закон за отпадъците

Бизнес организации се обединяват срещу новия закон за отпадъците

Годишно в България се рециклират около 1 млн. тона отпадъци, от които 750 000 кг са от черни и цветни метали

Българската стопанска камара (БСК) и 4 браншови организации ще подпишат днес споразумение за сътрудничество срещу внесения в Народното събрание проектозакон за управление на отпадъците, съобщи пресцентърът на БСК.

Сред инициаторите на споразумението са асоциацията на металургичната индустрия (БАМИ), Българската асоциация по рециклиране (БАР), Българска браншова камара "Феникс ресурс" и Гражданска инициатива на търговците на черни и цветни метали и тяхното рециклиране.

Искането на организациите е внесеният проектозакон да бъде оттеглен и да започне подготовката на нов с участието на всички заинтересувани страни. Те настояват още за изготвяне на оценка на въздействието върху бизнеса и околната среда.

В сегашния си вид проектозаконът нарушава основни човешки права и свободи, гарантирани от конституцията на България и Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи, се казва още в прессъобщението. Според бизнес организациите предложеният законопроект е в противоречие също и с принципите на свободната стопанска инициатива, пазарната икономика и свободната конкуренция, свободата на движение на стоки, услуги и капитали в рамките на вътрешния пазар, както и с основни принципи и правила на европейското екологично право и на европейските директиви в областта на отпадъците.

Годишно в България се рециклират около 1 млн. тона отпадъци, от които 750 000 кг са от черни и цветни метали, напомня БСК. Те се използват повторно като суровина в металургичната индустрия в страната или се изнасят в чужбина. Реализираният износ от фирмите в бранша го нарежда сред основните експортно ориентирани сектори на българската икономика. За 2010 г. фирмите за събиране, третиране и рециклиране на отпадъци са внесли в държавния бюджет над 30 млн. лева корпоративен данък, 25 млн. лева данъци, такси и осигурителни вноски от пряко заетите в бранша. До момента в изграждането и оборудването на площадки за отпадъци фирмите са инвестирали над 1.1 млрд. лева.

Очаква се по време на церемонията по подписване на документа утре организациите да съобщят плановете си за конкретни действия против проектозакона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.