1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бизнесът се оказа по-важен от защитените видове

Бизнесът се оказа по-важен от защитените видове

Най-силен протест предизвика предложението за забрана за улов на риба тон

Бизнес интересите за пореден път надделяха над опазването на околната среда и защитата на застрашените видове, обобщиха резултатите от срещата делегати от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове (CITES), цитирани от "Ройтерс" съобщи dnevnik.bg. Това е изводът,  след като на завършилата среща в Доха стана ясно, че отпадат повечето предложения за забрана на търговията на застрашени видове като бели мечки, риба тон, някои видове акули и корали. Краткосрочните икономически интереси победиха усилията на международната природозащитна общност за ограничаване на лова на няколко доходоносни морски видове риби след близо двуседмична среща в Катар.

Най-силен протест предизвика предложението за забрана за улов на риба тон. Съвсем естествено против нея се обяви Япония, която внася близо 80% от световния улов на риба тон, предимно от Европейския съюз. Популацията на този вид е намаля с 80% от 1970г. насам. На конференцията бяха отхвърлени и предложенията за ограничения на търговията със селдова акула и още седем вида други акули. Селдовата акула е застрашена от прекомерния улов в Атлантическия океан и Средиземно море.

"Жалко е, че много страни, които са членки по конвенцията пренебрегнаха науката за сметка на политическите и икономическите интереси от това решение", коментираха резултатите от събитието международната прородозащитна организация WWF.

Една от малкото победи за природозащитниците бе победата на Кения. Предложението на страната за включване на носорозите в списъците за защитени животни, с което те ще се опитат да се преборят с незаконния улов и бракониерство. Отхвърлено бе и предложението на Танзания и Замбия за позволение за еднократна продажба на над 100 тона слонова кост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.