1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бизнесът в България ще получи 40 милиона евро по ОП "Конкурентоспособност"

Бизнесът в България ще получи 40 милиона евро по ОП "Конкурентоспособност"

От МИЕТ са се постарали максимално да опростят процедурите за фирмите, така че да се отговори адекватно на нуждите им

Бизнесът в България ще получи 40 милиона евро за намаляване на енергоемкостта на големите предприятия по Оперативна програма "Конкурентоспособност" (ОПК). Това уведоми зам.-министърът на Икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова по време на откриването на нов логистичен център във Варна днес, информират от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). По думите на зам.-министър Хубенова в момента процедурата е в етап на оценка. Тя допълни, че ОПК е един от основните лостове на държавата за целево подпомагане на бизнеса.

По тази причина от МИЕТ са се постарали максимално да опростят процедурите за фирмите, така че да се отговори адекватно на нуждите им. До края на април 2012 г. ще стартира и процедурата за енергийна ефективност и конкурентоспособна индустрия, припомни още енергийният зам.-министър. По тази програма МИЕТ работи съвместно с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕВБР). Банката ще отпусне още 50 до 150 милиона евро като кредитна линия през български банки за мостово финансиране на проектите. Страната ни е на последно място в Европейския съюз (ЕС) по енергийна ефективност.

Според Жулиета Хубенова, българската икономика е с пъти по-енергоемка от средното равнище за ЕС. Затова и работата в тази насока е приоритет на ресорното министерство. Оказва се, че най-красноречивата оценка на визията за развитие на бизнеса в страната е разширяването на дейността на компаниите. "Това ни дава увереност за постигане на икономически разтеж, основан на инвестиции и нарастващо производство на стоки и услуги", каза в заключение зам.-министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.