Близо 3 000 деца от 31 училища преминаха за една година през първата в България учебна биоферма

„Слънчева градина" вече работи самостоятелно и на пазарен принцип

Близо 3 000 деца от 31 училища преминаха за една година през първата в България учебна биоферма. Уникалната ферма „Слънчева градина" бе официално открита на 4 юни 2010 в Агроекологичния център на Аграрния университет - Пловдив. „Слънчева градина" стана възможна с финансовата подкрепа на Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България.

Според основния инициатор за създаването на фермата - фондация „Биоселена", Слънчева градина" е изключително успешен проект, след като във фермата са преминали два пъти повече деца от предвижданото по проекта. Фермата продължава да приема деца и след приключването на норвежкото финансиране.

„Слънчева градина" вече работи самостоятелно и на пазарен принцип. Детските групи заплащат за посещение във фермата по 10 лева на дете. Децата са половин ден в „Слънчева градина", където заниманията им се водят от обучени специалисти, а другата половина от деня имат възможност - както бе правено и досега, да видят пловдивски забележителности.

От „Биоселена" се надяват, че ще има фирми, бизнесмени и неправителствени организации, които биха подпомогнали финансово ученическите посещения във фермата. „Подарък от типа „Моят клас в „Слънчева градина" също е знак за екологична и социална отговорност, за фирмите, които го направят", казва д-р Стоилко Апостолов, управител на „Биоселена".

„Слънчева градина" предоставя уникалната възможност на децата да видят откъде идва и как се прави храната на нашата трапеза, както и със собствените си ръце да засадят домати, чушки и други зеленчуци, да оберат реколтата есента и да сварят лютеница и сладко, да омесят хляб, да направят сирене и масло. Всички деца, които са били за ден в биофермата се връщат вкъщи уморени, но доволни, с буркан лютеница или направени от тях хляб, сирене и друг биопродукт, както и незабравими впечатления. Децата казват, че са истински щастливи да поработят в истинска ферма, а не във виртуалните си ферми в интернет.

Целта на „Слънчева градина" е да допринесе за екологичното образование и знанията на децата за устойчивото производство и биологичното земеделие. „Слънчева градина" прави връзката за децата между наученото в училището и реалното производство.

Учебните програми бяха подготвени с помощта на норвежки експерти с дългогодишен опит. В пролетната програма (от март до юни) децата засаждат разсад и семена от зеленчуци и билки, както и полагат първите грижи за растенията - поливане, окопаване, прибиране на първата реколта. През есента (октомври и ноември) децата прибират реколтата и правят лютеница, сладко, сок и сушени плодове по традиционни български рецепти. В рамките на целогодишна програма децата правят хляб по стари рецепти, като сами смилат зърното с ръчна каменна мелница, месят тесто и пекат хляба в истинска пещ на дърва. Децата участват и във всички етапи на правенето на сирене. Със собствените си ръце децата бият и масло.

Инициатор на проекта за „Слънчева градина" е българската Фондация за биологично земеделие „Биоселена", а партньори - Аграрният университет - гр. Пловдив, Норвежкото кралство дружество за развитие - Norges Vel, и Столичният център за работа с деца.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.