1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 3 100 млн. евро са инвестирани за рехабилитиране на промишлени обекти и замърсена земя

Близо 3 100 млн. евро са инвестирани за рехабилитиране на промишлени обекти и замърсена земя

Едва на една девета от повърхността на Земята могат да се отглеждат земеделски култури

ООН обяви 2015 - та за Международна година на почвите. В България тя беше отбелязана с конференция на тема „Почвата и агротехнологиите в променящия се свят“. Събитието съвпадна със 140-тата годишнина от рождението на патрона на  Института по почвознание „Никола Пушкаров“. Форумът се проведе под егидата на две министерства – на земеделието и на околната среда и водите.

За последните 8 години Европейският съюз е отпуснал близо 3 100 млн. евро за рехабилитиране на промишлени обекти и замърсена земя. По данни на ФАО – организацията за прехрана и земеделие на ООН, около 1/3 от почвите в света са деградирали. До 2050 г. се очаква населението на Земята да бъде над 9 млрд. души, а натискът върху почвите за производство на храна, гориво и влакна да продължи да се увеличва.

Хората не си дават сметка, че почвата е един от основните природни ресурси.  А едва на една девета от повърхността на Земята могат да се отглеждат земеделски култури. 

България е превилигирована, защото  на глава от населението се падат средно по 4,5 дка, което поставя страната ни на 19-то място в света и на 4-то място в ЕС, след Литва, Латва и Естония, което ни прави още по задължени да опазваме почвата.

Институтът по почвознание през миналата година е разработил схеми за сеитборот на повече от 40 агропроизводители и земеделски организации, които да са подходящи за почвените и климатичните условия на районите в страната, при които отглеждат културите си.

За да не се повиши риска от изтощаване на почвата проф. Русева съветва при наклонени терени да се спазват противоерозионните изисквания, да се избягва тежка агротехника, която води до уплътняване на орния и подорния почвен слой, а торенето да е балансирано.

Вижте мнението на Проф. Светла Русева, директор на Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров“...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.