1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 4 000 тона пластмаса плуват в Средиземно море

Близо 4 000 тона пластмаса плуват в Средиземно море

В своето проучване гръцките експерти са установили, че всяка година във водите на Средиземно море попадат около 18 000 тона пластмаси

Найлонови торбички, пластмасови бутилки, стиропор и микрочастици с общо тегло от 3 760 тона плуват по повърхността на Средиземно море. Изчисленията са в резултат на изследване на екип гръцки учени.
"Шокирани сме от огромното количество боклуци, най-вече, защото голяма част от тези отпадъци потъва на дъното и остава там за вечни времена", се казва в доклада на изследователите, публикуван в научно списание.
Замърсяването на Средиземно море се дължи на факта, че крайбрежието му е гъсто населено. Към това се добавят фактори като туризъм, риболов, корабоплаване и самите географски дадености, които не позволяват голям обмен на вода между Атлантическия океан и морето.
 
В своето проучване гръцките експерти са установили, че всяка година във водите на Средиземно море попадат около 18 000 тона пластмаси, а в момента по повърхността му плуват посочените 3 760 тона. Ежегодно на дъното потъват около 16%, т.е. близо 3 000 тона, а останалите боклуци биват изхвърлени на брега.
 
Подобно е положението и в световните океани. Там на повърхността плуват повече от 250 000 тона пластмасови отпадъци. Точни изчисления не са възможни, тъй като различните видове пластмаси се носят различно време по вълните. Торбичките и празните бутилки например остават дълго на повърхността, докато капачки и други плътни предмети потъват по-бързо. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.