1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 40 000 дка са наводнените земеделски площи в община Стралджа

Близо 40 000 дка са наводнените земеделски площи в община Стралджа

Най-тежко остава положението във Воденичане

Близо 40 000 дка са наводнените земеделски площи в община Стралджа, алармира Надя Жечева, експерт в общината, съобщи за радио "Фокус". Разрушени са дигите край Атолово, Лозенец, Маленово и Чарда. Най-тежко остава положението във Воденичане, където река Азмака е наводнила половината село. В Чарда носиха чували с пясък, за да укрепват дигите на Мочурица. Разрушени са пътни настилки от републиканската пътна мрежа в отсечките от Воденичане към Палаузово, Джинот, Иречеково, както и Джинот - Чарган, Петолъчката – Стралджа и други. Кметът на общината Митко Андонов, заедно с представители на „Гражданска защита” вече няколко дни е непрекъснато в обход на проблемните райони. Общината информира областната управа за разрушени съоръжения, става дума за повредени подходи към мост над реките Мочурица и Мараш край Маленово и Атолово, както и повредена настилка и подходи на мост над река Бунарска в Люлин, Правдино и Тамарино. Залети са огромни площи със земеделска земя.

В Стралджа местността Блатото е под един метър вода. Унищожени са половината от общо 14 000 дка земя на местна кооперация, а застраховката ще им осигури едва средствата за семената. Има сериозно безпокойство, че поради унищожената реколта, рента тази година няма да има, от там тревоги за домашното животновъдство и дори за хляба. Идващата от Балкана вода след топенето на снеговете и излелия се дъжд предизвика заливане и на ромските квартали в Стралджа, където притесненията вече са от избухване на епидемии. Общината вече уведоми за това Районния здравен център и РИОКОЗ. Водата разруши улични настилки както в града, така и в поне половината села на общината. Наводнението създаде грижа и на жителите на Маленово, Атолово, Саранско, Лозенец, където общият брой на наводнените стопански постройки и дворни места, заедно с тези във Воденичане, Каменец, Чарда и Стралджа са над 50. Има скъсана стена от земен насип на язовира в Недялско, който е един от потенциално опасните в района. Поражения има и на язовирите в Палаузово, Иречеково, Александрово, Първенец. Наводнението продължава да стои на вниманието на общинското ръководство.

Преди време в района са вложени средства за корекция на дерета в Каменец, изграждане отводнителни канавки в Атолово, Иречеково, Тамарино, Саранско, корекция е направена и на река Мараш в участъка Петолъчката - Лозенец. Почистеното дере в Стралджа поема водата, която продължава да се стича по улиците. От октомври до сега на територията на Стралджа падналият дъжд е близо 500 л на кв. м.

Оперативното звено за управление на водите в извънредни ситуации алармира областните управители и кметовете, че нивата на реките Арда, Марица и Тунджа в долните им течения са критично високи, което през следващите дни ще доведе до ново критично повишаване на нивата на реките главно в Рило-Родопската област и в югоизточните райони.

Според дежурните хидролози на НИМХ хидрологичната обстановка в югоизточната част от страната остава усложнена. Очакват се нови валежи и интензивно снеготопене. През последните 24 часа критично високи води преминаха по реките: Арда, Тунджа и Марица в долните течения, както и по р. Камчия. Нивата на югоизточните реки Айтоска, Факийска и Ропотамо се понижиха.

МОСВ разпространи указания, до 26 февруари включително общинските язовири да се източват чрез облекчителните им съоръжения; да се осигури свободен обем от поне 25% за поемане на високата вълна в язовирите, а ако това е невъзможно - да се осигури дежурство за предупреждение при преливане. Изпратени са писма до „Язовири и каскади”, Напоителни системи и съответните ВиК за провеждане на високите води през хидротехническите съоръжения, които стопанисват. Съгласно Конвенцията за опазване на трансграничните водни течения и езера гръцката и турската страна са уведомени, че нивата на границата са критични и през следващите три дни се очакват нови повишения на тези нива.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.