1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Близо 50 морски птици са били открити мъртви в Нова Зеландия

Близо 50 морски птици са били открити мъртви в Нова Зеландия

Те са били покрити с гориво, изтекло от товарния кораб "Рена"

Близо 50 морски птици са били открити в Нова Зеландия тази седмица мъртви и покрити с гориво. То е изтекло от товарния кораб "Рена" след разцепването му при буря през уикенда край бреговете на островната държава, пише БТА.

Досега общо над 2000 морски птици са намерили смъртта си заради изливането на около 360 тона течно гориво от кораба с водоизместимост 47 хил. тона. Плавателният съд заседна на 5 октомври на риф край новозеландското пристанище Тауранга и силно се наклони. Част от горивото в резервоарите бе източно от спасителни екипи.

На 8 януари при буря с 6-метрови вълни корабът се разцепи и потъна. Наблюдения от въздуха установиха днес, 12 януари, че на около 10 км от останките има мазно петно с размери около 600 на 200 м. Съществуват шансове то да бъде разбито от силното вълнение, но компютърни модели сочат, че може и да достигне новозеландския бряг утре.

За целта на три места са поставени предпазни прегради. Това е най-голямата екологична катастрофа в Нова Зеландия. На същото място аварира и друг контейнеровоз месец по-късно - дългият 135 метра контейнеровоз "Шилд трейдър".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.