1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Борбата с незаконната сеч в тропическите гори подпомогната от Google

Борбата с незаконната сеч в тропическите гори подпомогната от Google

В случай на забелязано нарушение, природозащитници ще подават сигнали за незаконни сечи от компютрите си вкъщи

Екозащитници по целия свят ще могат да подават сигнали за незаконна сеч с помощта на нов "софтуер за наблюдение" на тропическите гори на Google, информира "Таймс". Виртуалните "детективи" ще могат да следят актуални сателитни снимки на дъждовните гори, които ще се обновяват непрекъснато и да ги сравняват с архивни. В случай на забелязано нарушение, те ще подават сигнали за незаконни сечи от компютрите си вкъщи.

Сигналите ще бъдат пращани до международна агенция, която се очаква да бъде създадена, за да следи дали страните спазват ангажиментите си за намаляване на обезлесяването. Всяка една държава, която наруши задълженията си ще загуби финансовата помощ, която й се полага от новия международен фонд. Фондът, които трябва да намали емисиите от обезлесяването и деградацията на горите ще разполага с 30 млн. долара годишно, ще се финансира от богатите страни и трябва да бъде одобрен на климатичните преговори в Копенхаген следващия месец.

Намаляването на тропическите гори е отговорно за 17% от световните парникови емисии, което е повече от тези, произведени в транспортния сектор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.