1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бойко Синапов: Няма механизъм за възстановяване на щетите за животновъдите от нападения на мечки и вълци

Бойко Синапов: Няма механизъм за възстановяване на щетите за животновъдите от нападения на мечки и вълци

Все още не може да се намери точната и ясна формула как да бъдат компенсирани хората

Няма механизъм за възстановяване на щетите за животновъдите от нападения на мечки и вълци. Това каза пред Агенция „Фокус” Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите в Република България.

„Точна статистика за щетите асоциацията не води, но постоянно получаваме сигнали, че в планинските и полупланинските региони има този проблем, и то до такава степен, че е нерешим. Има нападения от мечки и от вълци, много пъти сме сезирали и Министерството на земеделието и храните, и Държавен фонд „Земеделие”. Все още не може да се намери точната и ясна формула как да бъдат компенсирани хората, ощетени от нападенията върху животните им”, каза Бойко Синапов.

„В Смолянския регион е по-голям процентът на нападения от мечки над животни. Има много случаи, в които бенефициентите ни уведомяват, но ние като браншова организация няма как да им помогнем. Те кандидатстват, заявяват определен брой животни, в един момент се оказва, че са нападнати и унищожени. Животновъдите сезират ветеринари, Разплащателна агенция и други инстанции, но все още не е уточнено как и по какъв начин да бъдат обезщетявани в такива случаи”, каза Бойко Синапов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.