1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бразилия е изправена пред риска от режим на тока заради суша

Бразилия е изправена пред риска от режим на тока заради суша

Положението е най-тежко в по-бедната селскостопанска североизточна част на страната

Бразилия е изправена пред риска от режим на тока за първи път от 2001 г. насам заради горещото сухо лято, което е изпразнило язовирите и е покачило консумацията на електричество в градовете, съобщава агенция Reuters.

Според експертите дори ако избегне спиране на електроенергията, за да навакса недостига, страната ще трябва да увеличи употребата на ток от топлоелектроцентрали. Той обаче е по-скъп и съответно би бил в разрез с въведените от президента Дилма Русеф преди шест месеца сериозни отстъпки в цените за потребителите.

В края на миналата година вече имаше спирания на електричеството в няколко големи града. Тогава държавният глава определи идеята за режим като "смешна". Недостигът на електроенергия е чувствителен въпрос за нея, тъй като като министър на енергетиката преди десет години тя беше натоварена със задачата да направи така, че режимът на тока от 2001 г. никога да не се повтори. Русеф е свикала представителите на енергийния сектор на среща в сряда, за да обсъдят настоящата ситуация. От решаването на проблема зависи дали Бразилия ще успее да постигне целта си за намаляване на инфлацията през 2013 г., или недостигът на електричество ще навреди на растежа на икономиката, която и без това е в стагнация, пише "Дневник".

Летният сезон в южното полукълбо обикновено е най-влажният период от годината, но не и тази година. Положението е най-тежко в по-бедната селскостопанска североизточна част на Бразилия, където заради липсата на валежи са пострадали царевичните и памуковите насаждения, една трета от реколтата на захарна тръстика е унищожена, а добитъкът гладува в изсъхналите пасища.

Водата в язовирите на ВЕЦ-овете, които произвеждат най-голям дял от електроенергията на страната, е спаднала до критични нива. Според националния електроразпространител ONS водноелектроцентралите в гъсто населения югоизточен индустриален регион работят на 28.8%, а в североизточната част – на 31.61% от капацитета си.

Същевременно консумацията на електричество в градовете е скочила през последните седмици заради жегата и засилената употреба на климатици. Евентуален режим на тока би предизвикал значителни проблеми за големите и енергоемки сектори като миннодобивната и металургичната индустрии. Засилването на страха от такъв изход се отрази и на акциите на бразилската фондова борса, които спаднаха в началото на седмицата.

Въпреки че засега не се знае колко точно е недостигът, частните производители на пазара на ток се притесняват, че режимът е неизбежен, и вече пресмятат какво увеличение на цените ще коства той. Според анализатори от бразилската инвестиционна банка BTG Pactual Group по-вероятният сценарий е не режим на тока, а ръст на цените, тъй като топлоелектрическият капацитет на страната е два пъти по-голям от през 2000 г. Те пресмятат, че скокът в цените може да достигне до 14%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.