1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бразилия отбеляза нов рекорд срещу горската сеч

Бразилия отбеляза нов рекорд срещу горската сеч

Най-интензивното унищожаване на тропическа растителност е достигнато в средата на 90-те години

Изсичането на гори в Амазония се случва с все по-бавни темпове, съобщиха източници от бразилското правителство, цитирани от Ройтерс, съобщава dnevnik.bg. Амазонската джунга съхранява най-обширните в света дъждовни гори, които са богати на ценни видове и съхраняват огромни количества въглероден диоксид.

От юли 2009 до юли 2010 г. в гъсто обраслия регион на Южна Америка са изсечени само 6500 кв. км гори, което е най-малката обезлесена територия за година, откакто измерванията са започнали през 1988 г. Миналата година също беше отчетен рекорд в борбата с обезлесяването, но сега мерките са дали 14% по-добри резултати.

Най-интензивното унищожаване на тропическа растителност е достигнато в средата на 90-те години, когато са разчиствани до 29 100 кв. км годишно.

Причина за тазгодишното екологично постижение е натискът от страна на неправителствени и потребителски организации. През последните години държавната екоагенция е глобявала земеделци, животновъди и дървосекачи, които търсят евтина суровина или земя за добитъка си в горите. Производители на телешко месо и соя пък доброволно обявиха забрана на продукти, добити от незаконно изсечени територии.

Бразилия иска до 2020 г. да сведе обезлесяването до 3500 кв. км годишно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.