1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Британски гражданин получи условна присъда за кражба на яйца на световно застрашени птици

Британски гражданин получи условна присъда за кражба на яйца на световно застрашени птици

Чужденецът има вече две присъди за подобни деяния във Великобритания

Британски гражданин получи условна присъда и глоба от 5 000 лв. за кражба на яйца на световно застрашени птици. Делото бе гледано днес, 22 октомври, в Бургаския окръжен съд. Обвиняемият е събирал яйцата в своя лична колекция. Обвинителният акт е внесен от Бургаската окръжна прокуратура след близо 3-годишнно съдебно разследване, съобщиха от БЗДП.

Чужденецът има вече две присъди за подобни деяния във Великобритания.

През декември 2011 г. при специализирана акция на Областната дирекция на МВР – Бургас британецът е задържан. При направения обиск в дома му са иззети яйца на различни видове редки птици, защитени от българското и европейско законодателство. Открити са също катерачна екипировка, дневници, описващи как Рос е събирал яйцата незаконно от гнезда на застрашени птици, кутии за съхранение и инструменти. Сред откритите яйца има и такива на изключително редки видове като белоглав лешояд и кафявокрил огърличник.

 Яйцата на редки птици са събирани с колекционерска цел – занимание малко познато у нас, но много популярно в близкото минало във Великобритания. Странното хоби включва ограбване на яйца от дивата природа, включително световно застрашени видове, а след това яйцата биват изпразвани от съдържанието им и подреждани в колекции, понякога включващи хиляди екземпляри. В резултат на такива незаконни и вандалски дейности и други подобни престъпления срещу дивата природа, някои емблематични видове птици като ловния сокол например са на ръба на изчезването от дивата природа.

 Операцията по разкриването на британския колекционер се проведе със съдействието на британската полиция, Интерпол, Кралското дружество за защита на птиците – Великобритания (RSPB) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

 

За сравнение - в средата на 2014 г. съдът на Източна Фландрия, Белгия, осъди на между 1 и 4 г. затвор, глоба от € 90,000 и конфискация на имущество за близо € 1 млн. организирана група престъпници, действала в няколко държави, която е ограбвала яйца и млади птици от дивата природа и след подправяне на документи ги е продавала с голяма печалба. По време на това знаково дело представителите на съда в Белгия алармираха, че международната търговия със застрашени растителни и животински видове е достигнала размери и обороти,  сравними с тези на каналите за трафик на наркотици и оръжия.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.