1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Британски учени: ЕС трябва да изостави плановете си за увеличаване на употребата на биогорива

Британски учени: ЕС трябва да изостави плановете си за увеличаване на употребата на биогорива

Европейският съюз си постави за цел да достигне 10% дял на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в транспорта

Твърденията, че биогоривата дават по-малко парникови емисии от изкопаемите, са пълен абурд и Европейският съюз трябва да изостави плановете си за увеличаване на употребата им. Това се казва в писмо на 19 британски учени до министъра на транспорта на Обединеното кралство Филип Хамънд, цитирано от изданието The Ecologist.

В момента амбициите на Европейския съюз да увеличи дела на биоетанола и биодизела в транспорта са причина за нарастващо обезлесяване и загуба на естествена природа за засаждане в някои части на света, посочват изследователите.

ЕС си постави за цел да достигне 10% дял на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в транспорта. Според анализатори за целта общността ще заложи основно на биогоривата, извличани от хранителни култури като маслодайни растения, захарна тръстика, пшеница или цвекло. В момента Великобритания се е ангажирала да увеличи на 5% дела на горивата от ВЕИ до 2013 г. Правителството отчита, че тази цел на 90% ще бъде достигната с помощта на биогорива от хранителни култури.

ЕС планира чрез биогоривата да намали парниковите си газове. Учените, подписали писмото до министъра, смятат точно обратното - че мерките "съществено ще увеличат емисиите". Те са на мнение, че националното правителство, както и Евросъюзът са изпуснали две важни последици от биоетанола и биодизела: заради тях ще се повиши употребата на азотни торове, които са мощен източник на парникови газове и ще се стигне до промяна в използването на много земя. При премахването на естествени екосистеми за земеделска земя, в това число гори, въглеродният диоксид, складиран в тях, ще бъде освобождаван в атмосферата, се казва в обръщението на учените.

Според професор Кийт Смит от университета в Единбург, който е сред авторите на писмото, освобождаването на въглероден диоксид ще е огромно, сравнено със способността на новите посеви да поглъщат парниковия газ от атмосферата.

"Съществува едно наивно вярване, че биогоривата са въглеродно неутрални, но ако броим изкопаемите горива, които отиват за производството на торове, с които се пръскат насажденията, както и азотните окиси заради азотните торове, ще видим, че емисиите са даже повече", казва Смит.

Както европейските институции, така и британските търпят тежки упреци от природозащитните организации заради биогоривата. Доклад на британски неправителствени институт наскоро определи целите като неетични, защото допринасят за повишаване на емисиите, поскъпване на храните и обезлесяването. Организацията Action Aid, според която ръстът на биогоривата ще доведе до глад в по-изостаналите страни, настоява британското правителство да се насочи към горива от отпадъци, вместо от хранителни култури и популяризиране на електромобилите като алтернатива на конвенционалните возила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.