1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Британски учени откриха 12 нови подводни вулкана в Антарктика

Британски учени откриха 12 нови подводни вулкана в Антарктика

Височината на някои от вулканите надхвърля 3 км, а един от кратерите достига 5 км в диаметър

Британски учени откриха 12 нови подводни вулкана в близост до южните Сандвичеви острови в Антарктика, 7 от които са активни. Това съобщиха от изследователския център British Antarctic Survey, цитирани от РИА Новости.

"Височината на някои от вулканите надхвърля 3 км, а един от кратерите достига 5 км в диаметър", се казва в съобщението. Изследователите са обозначили на картата 7 активни вулкана, които "стърчат" над морето във вид на верига от острови.

Откритието е направено по време на експедицията на кралския изследователски кораб James Clark Ross с помощта на специално оборудване за сканиране на морското дъно.

Според учените резултатите от експедицията ще позволят да се разбере техниката на подводното изригване и да се определи степента на щетите от вълните цунами.

"Не знаем много за вулканичната активност под водата, тъй като тези вулкани са в постоянно състояние на изригване или други преобразувания. Технологията, която учените могат да използват, дава възможност да се съберат на едно място отделните знания за еволюцията на земята", заяви един от изследователите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.