1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Британски учени създадоха генетично стерилни комари

Британски учени създадоха генетично стерилни комари

Според изследователите, те могат да спомогнат за предотвратяване на разпространението на смъртоносната тропическа треска

Британски учени създадоха генетично стерилни комари, които убиват себеподобните си чрез полови сношения. Според изследователите, техните създания могат да спомогнат за предотвратяване на разпространението на смъртоносната тропическа треска.

Учените от компанията "Окситек" (Oxitec) провели опит с помощта на здравните власти на Каймановите острови. Тяхното изследване открило, че пускането на 300 млн. генетично стерилни комари намалява популацията на този вид насекоми с 80% за само шест месеца.

Женските комари видимо не различават генетично модифицираните мъжки екземпляри от плодовитите представители на вида. С намаляването на популацията учените изкоренили тропическата треска в района. Първоначално учените се опитват да докарат стерилитет у комарите чрез радиация, но видът Aedes aegypti се оказал прекалено чувствителен към нея - до такава степен, че стерилните комари не били в състояние да се съревновават с останалите за женска.

Тропическата треска - болест, която води до тежки симптоми, подобни на грипните, се разпространява чрез ухапване от женските комари Aedes aegypti и често води до смърт. От компанията, провела изследването, казват, че вече няколко държави са проявили интерес към технологията. Сред тях са Бразилия, Панама и Малайзия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.