1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брюксел отново се заема с биоразнообразието

Брюксел отново се заема с биоразнообразието

2010 е Международна година на биоразнообразието

Европейската комисия представи своите нови възгледи за спиране на загубата на биоразнообразие, подновявайки дискусиите за неуспехите и бъдещето на тази политика, предаде онлайн изданието EurActiv,  цитирано от dnevnik.bg

Брюксел призна, че не е успял да спре изчезването на застрашени видове в Европа до 2010 г., която ООН обяви за Международна година на биоразнообразието. В комюнике, разпространено вчера, комисията посочи четири варианта за действие на ЕС след 2010 г., степенувани по амбициозност. Първата възможност цели да забави загубата на биоразнообразие на континета до 2020, като отчита, че пълното им спиране е "непостижимо в близко бъдеще". При втория вариант се предлага до 2020 г. да се спре изчезването на видове и екосистемните услуги. Това всъщност бе целта на ЕС за 2010 г., припомня изданието.

Третата възможна цел е същата като втората, но с допълнителен ангажимент за връщане на разнообразието и природните услуги "във възможно най-голяма степен" към първоначалното им състояние. Осъществяването на четвъртото предложение цели да удвои усилията на съюза за спраявне с екопроблема на глобално ниво.

ЕК изтъква, че всички варианти поставят "средносрочни цели" спрямо 2050 г., когато биоразнообразието и екосистемните услуги трябва да са "запазени, оценени и, доколкото е възможно, възстановени в първоначалния си вид", така че да са способни да подпомагат икономическия просперитет и човешкото благосъстояние. Идеята е да се подчертае ролята на богатството от флора и фауна за постигането на напредък в области като продоволствената
сигурност, промените в климата и подпомагането на икономически сектори като рибарство и туризъм.

По-добро прилагане на съществуващото европейско законодателство, както и приемане на директива за горите, която да спре обезлесяването, са два ключови момента, които могат да забавят загубата на ценни видове. Това каза кандидатът за еврокомисар по екологията Янез Поточник по време на изслушването си пред Европейския парламент на 13 януари. По-рано настоящият екокомисар Ставрос Димас призова за създаването на междуправителствена платформа на ООН за биоразнообразието, припомня EurActiv.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.