1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Брюксел възстановява въглеродната търговия в няколко страни

Брюксел възстановява въглеродната търговия в няколко страни

Схемата за търговия с емисии e основен инструмент на ЕС за борба с климатичните промени

От днес националните регистри за въглеродни емисии в пет държави членки на Европейския съюз са отворени отново, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от Европейската комисия.

Регистрите на Франция, Германия, Нидерландия, Словакия и Великобритания заработиха тази сутрин, след предприети мерки за подобряване на сигурността им. Преди две седмици Брюксел спря спот търговията с разрешителни за емитиране на въглероден диоксид заради хакерски атаки и кражби на квоти (EUA) от сметки в гръцкия, чешкия и австрийския регистър. Според банката Barclays Capital загубите възлизат на 45 млн. евро.

ICE Futures Europe, най-голяма европейска борса за квоти, ще възобнови спот търговията в понеделник. Срочните пазари, на които се търгува по-голяма част от европейските квоти, не бяха засегнати от затварянето на този тип продажби.

Пазарът на въглеродни квоти е "широко отворен за пране на пари", подчертават от Barclays Capital. Според финансовата институция Брюксел трябва да ограничи злоупотребите в него, като стесни кръга от възможни купувачи до фабрики, топло- и електроцентрали и регулирани фирми. Схемата за търговия с емисии, чрез която компании с излишък от въглеродни разрешителни могат го да продадат на компании с недостиг, е основен инструмент на ЕС за борба с климатичните промени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.