1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Броят водолюбивите птици в Пиринско

Броят водолюбивите птици в Пиринско

Преброяването се извършва едновременно в цяла Европа и е официално приета методика за мониторинг на биологичното разнообразие

Експерти от РИОСВ – Благоевград ще участват в 35-тото ежегодно среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици. Преброяването се извършва едновременно в цяла Европа и е официално приета методика за мониторинг на биологичното разнообразие.

Освен структурите на Министерство на околната среда и водите, участие в съвместните екипи ще вземат и представители на Българското дружество за защита на птиците, BirdLife България, Българска орнитологична централа, Сдружение с нестопанска цел “Зелени Балкани”, Сдружение за дивата природа “Балкани”, Фонд за дивата флора и фауна и фондация “Льо Балкан”.

Целта на преброяването е да се установи числеността, видовия състав и местата на струпване на водолюбивите птици. Събраната точна информация служи за оценка на промените в състоянието на популациите на птиците, което от своя страна е индикатор за промените в околната среда и последствията от тях за биологичното разнообразие и хората.

В нашата страна ще бъдат обследвани 50 територии, като тяхното отчитане осигурява до 98% от числеността на зимуващите в България популации. Сред тях са популациите на 8 вида водолюбиви птици застрашени в международен мащаб, многократно повече такива, застрашени в Европа и обявени за защитени от Националното законодателство.

На територията на РИОСВ – Благоевград екипите ще обследват поречието на река Струма от с. Кулата до с. Бело поле, поречието на река Места и прилежащите големи и малки язовири и други водоеми. Експертите на ще проверят състоянието на влажните зони, заплахите за птиците и техните местообитания.

Обект на обследването ще са главно видовете от разредите: Гмуркачоподобни, Гмурецоподобни, Буревестникоподобни, Пеликаноподобни, Щъркелоподобни, Гъскоподобни, Дъждосвирцоподобни, семействата Жеравови и Дърдавцови. Освен видовете от тези групи, ще бъдат наблюдавани и всички видове от други разреди пряко или косвено свързани с влажните зони.

Резултатите от преброяването, включващо и данни от другите екипи, обследващи поречието на река Места и горното течение на река Струма, ще бъдат обявени публично до края на месец януари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.