1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бури в Хърватска, сняг в Австрия

Бури в Хърватска, сняг в Австрия

В провинция Залцбург снежната покривка достигна на отделни места 25 сантиметра

След няколкоседмичните адски горещини в хърватските градове, особено в Западна Истрия, от неделя над страната бушува буря, която повали електрически стълбове, което причини редица неуредици в електрозахранването на някои населени места, съобщи "Алфа Тв", цитирана от агенция КРОСС.

Силният вятър и проливния дъжд допълнително затрудняват движението в областта. Най-големи проблеми с дъжда имат жителите на Умаг и на Пореч. Жителите на последния град бяха принудени да изкарат цяла нощ без телефонен сигнал и електрическа енергия.  

Проливните дъждове създадоха проблеми и на жителите на Риека. Само за няколко минути през неделния ден, на остров Раб паднаха над 100 литра на квадратен метър дъжд, което бе достатъчно да се наводнени и старинния град Раб.

Хърватските пожарникари имаха работа и с няколко пожара, които избухнаха в района на Лика. За да изгасят разпрострелия се на фронт от няколко километра пожар, бяха активирани всички налични противопожарни ресурси в Хърватска. Според думите на Желко Тулумович, командир на пожарната в Грачац "този пожар е запален от някой професионално и умишлено". В резултат на огнената стихия са изгорели 14 декара борова гора и трева.

След един от най-топлите месеци август в последно време и в Австрия бе отчетено значително занижаване на температурата. В някои по-високи райони в южната част на страната бе регистриран температурен спад с цели 10 градуса по Целзий за едно денонощие. Успоредно с това на някои места станаха и снеговалежи.

Сняг падна в провинциите Залцбург, Тирол, Корушка и Штаерска. Заедно със снега, се появиха и първите проблеми в автомобилния и железопътния транспорт. Пътниците на бързия влак от Залцбург до Клагенфурт бяха блокирани на линията, заради паднали дървета. В провинция Залцбург, където снежната покривка достигна на отделни места 25 сантиметра, бе съобщено за опасност от снежни лавини.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.