1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бяха проведени информационни срещи по проект на ОПОС с неправителствени организации бизнес консултанти и студенти

Бяха проведени информационни срещи по проект на ОПОС с неправителствени организации бизнес консултанти и студенти

Особен интерес представляваха генетичните методи за установяване състоянието на видовете

Вчера, 6 ноември 2014 г., Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) проведе две информационни събития, на които бяха представени разработените по проекта методики за мониторинг, както и  резултатите от направените до момента теренни проучвания.

Гости и участници в едната среща бяха представители на неправителствени организации, експерти от МОСВ, както и бизнес консултанти в сферата на екологията. В другата среща участваха студенти и лектори от Биологически факултет на СУ, от Лесотехнически  университет и от Нов Български Университет.

И в двете срещи бяха представени резултати, постигнати по различните дейности на проекта.  За биологичните групи: безгръбначни животни, риби, земноводни и влечуги, бозайници (без китоподобни), висши растения, мъхове, гъби и гнездящи видове птици резултатите са:


•    65 броя разработени методики за мониторинг
•    55 броя разработени методики за оценка
•    697 броя карти с по 3 слоя (на разпространение по литературни данни, на потенциални местообитания, на местата за теренни проучвания)
•    697 вида извършени теренни проучвания
Въведени полеви формуляри в Информационната система към Национална система за мониторинг на биологичното разнообразие (НСМБР) към момента:
За безгръбначни животни ~ 660
За риби ~ 80
За земноводни и влечуги – 170
За бозайници ~ 940
За висши растения, мъхове и гъби ~ 320
За гнездящи видове птици ~ 3560

С тези проучвания за първи път се прави цялостно наблюдение на видовете от НСМБР на територията на цялата страна. Целта е да се постави началото на устойчиви наблюдения на видовете, натрупване на актуални данни и възможност за изготвяне на оценки за състоянието на видовете.

Особен интерес представляваха генетичните методи за установяване състоянието на видовете (кафява мечка, вълк, дива котка и рис), които ще бъдат внедрени за прилагане в Лабораторията за биологичен мониторинг на ИАОС.

Във всяка една от срещите участниците имаха възможност да дискутират представените дейности и постигнатите резултати.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.