1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Чад гони пясъците на Сахара с хиляди нови дръвчета

Чад гони пясъците на Сахара с хиляди нови дръвчета

Властите в страната всеки ден водят битки с пустинните пясъци

На няколко километра северно от столицата на Чад се води тиха, но същевременно трудна война. Властите в страната всеки ден водят битки с пустинните пясъци на прииждащата Сахара, която опустошава всичко по пътя си, пише БГНЕС.

"Тук, в зеления пояс, засаждаме едни и същи дървета - тези, които могат да устоят на тежките условия и да се адаптират. Зеленият ни пояс е широк 200 метра и дълъг 400 км", сподели един от работниците, засаждащи дървета. Целта на чадското правителство е да се пребори с пясъците на Сахара и да направи почвата плодовита. "Оптимист съм, че ще успеем да обърнем ерозията. Докато имаме необходимия човешки ресурс, ще можем да изпълняваме наложената ни цел", заяви друг от участниците в проекта за "изграждане" на зелен пояс.

Дърветата, които днес се засаждат в Чад, са част от далеч по-амбициозния и грандиозен проект на Африканския съюз. Чад е една от 11-те страни, които се споразумяха да създадат Велика зелена стена - линия от дървета, разпростираща се от Дакар до Джибути, която да спре похода на Сахара.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.