1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Часът на Земята на WWF: Всички можем да бъдем природозащитници

Часът на Земята на WWF: Всички можем да бъдем природозащитници

Как ще посрещнем празника на природата в България?

Един ден ни дели от най-емблематичната природозащитна инициатива – Часът на Земята на WWF. Точно в 20:30 ч. в събота милиони домакинства по света ще изключат символично осветлението си за един час, за да покажат своя ангажимент към планетата. В същото време знакови здания като Айфеловата кула, Операта в Сидни, Емпайър Стейт Билдинг и стотици други ще изгасят светлините, за да насърчат правителствата, бизнеса и всички нас да дадем своя принос към изграждането на устойчиво общо бъдеще.

„Очакваме милиони хора от 190 държави да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие. Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. Часът на Земята иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета“, разказва Калина Бояджиева от WWF, координатор на Часа на Земята за България.

Часът на Земята в България

България също няма да остане безучастна към празника на Земята. Редица светофари в центъра на столицата ще светят със зелени сърца през съботния ден. А по стара традиция емблематични софийски сгради ще притъмнят фасадите си между 20:30 и 21:30 ч. Сред тях са: Храм-паметника „Св. Александър Невски“, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Народният театър „Иван Вазов“, Археологическият музей, статуята „Св. София“, Националната и Градската художествени галерии, паметника на Цар Освободител на площад „Народно събрание“ и много други. В инициативата се включва и бар Петък, който също ще изгаси светлините, ще осигури на своите посетители романтично преживяване на свещи, а част от  приходите си ще дари за каузата на WWF.

Тази година за първи път у нас ще отбележим празника на природата с две благотворителни кинопрожекции. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „Кунг-фу панда 4“, чиято премиера беше преди броени дни. Прожекциите ще се състоят в събота: първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората –  в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в подкрепа на работата им по спасяване на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите Никола, Анета и Мишо у дома.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник 

Голямата мисия на WWF е да изгради бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата. Всеки може да допринесе като предприеме малки, но важни стъпки в ежедневието си. Преживяване, колкото полезно, толкова и забавно, включващо богато разнообразие от активности като експериментиране с нови храни, задълбочаване на досега със заобикалящата ни среда, както и вдъхновяващи спортни, културни или творчески занимания с акцент върху природата.

Глобалната хранителна индустрия е отговорна за около една трета от световните емисии на парникови газове. Можем да променим това по няколко начина: като пазаруваме сезонни продукти от местни производители или като отгледаме собствени зеленчуци. Всеки според възможностите си – от една саксия с босилек на перваза до голяма градина, пълна с органични марули, домати и чушки. Така не само подкрепяме здравословното хранене, но и намаляваме отпадъците, избягвайки опаковките и емисиите, генерирани от транспортирането на продуктите. А и винаги можем да приготвим интересни ястия, като използваме остатъци или продукти, които обикновено изхвърляме.

Транспортът е един от най-големите източници на замърсяване на въздуха. Очаква се около два милиарда превозни средства да задръстят пътищата до 2035 г. В този смисъл ходенето пеша и карането на колело са екологични алтернативи, които могат да подобрят както настроението, така и здравето ни. Всички знаем колко важно е да опазваме природата, но приятното усещане да сме сред нея със сигурност ще ни напомни защо я обичаме толкова.

„Можем да оставим телефоните настрани и да използваме Часа на Земята, за да вдишаме мириса на почвата, да се насладим на красотата на дърветата, да се разходим с приятели, да се спуснем по реката с каяк, да се състезаваме с велосипеди или да се предизвикаме със скално катерене. Да не забравяме и че близката градина, градският парк или поляните около населеното ни място също са сложна екосистема от разнообразни растителни и животински видове, които можем да изследваме. А като бонус ще намалим разхода на електричество, необходимо за фитнес оборудване, климатици или телевизори“, допълва Бояджиева.

 
Ако времето е неподходящо, можем да посетим изложба, посветена на природата, да се насладим на вълнуващ научно-популярен филм, като сериала „Нашата планета“, разказан от Дейвид Атънбъроу, или да се отдадем на творчески занимания: като нарисуваме природен пейзаж, сглобим украса от естествени материали или посветим стихотворение на дивата природа. Разбира се, никога не е късно и да погледнем гората и нейните обитатели от нов ъгъл през обектива на фотоапарата.

А пък, ако желаем да сме от полза за околната среда, винаги можем да сформираме екип за почистване на замърсена местност, да доброволстваме в приодозащитна организация или да си „изцапаме ръцете“ с малко пръст като посадим дръвче. Но е важно преди това да се запознаем с правилата на залесяване и да проверим кои дървета са типични за нашия район.

Още съвети вижте на wwf.bg/earth-hour.
В момента България е на първо място в Европа и на осмо в света, като българите сме подарили над 2000 часа на планетата. След Часа на Земята WWF ще изтегли на случаен принцип десет от участниците, които ще получат специална награда. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.